Actualitate

De Ziua Mondială a Pădurilor, la Cluj se fură lemne ca-n codru

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluție în 21 decembrie 2012, prin care a declarat aniversarea acestei zile începând din 2013, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.

Potrivit site-ului apepaduri.gov.ro, ONU recomandă statelor membre să organizeze acţiuni pentru reconstituirea pădurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor.

Forumul Naţiunilor Unite pentru Păduri (UNFF) a fost desemnat de către Adunarea Generală a ONU pentru a facilita marcarea Zilei internaţionale a pădurilor, în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cu guvernele, cu organizaţiile internaţionale şi regionale, precum şi cu părţile interesate, inclusiv cu societăţile civile. Celebrarea acestei zile se bazează pe rezultatele pozitive ale Anului internaţional al pădurilor, marcat în 2011.


Întreaga lume vrea să protejeze pădurile, la Cluj defrișările ilegale sunt în floare

Clujul se află în topul județelor în care pădurile dispar pe zi ce trece. În ciuda înăspririi legislaţiei şi controalelor, jumătate din masa lemnoasă recoltată ilegal provine din judeţul Cluj, arată un raport.

Mureş, Braşov, Olt, Dolj şi Gorj sunt judeţele din România în care au fost, în 2016, înregistrate cele mai multe cazuri de tăieri ilegale de păduri, reprezentând aproape 35% din totalul cazurilor semnalate în întreaga ţară.


Cantitativ însă, 52% din volumul de masă lemnoasă recoltată ilegal provine din judeţele Maramureş, Iaşi şi Cluj.

În raport se precizează că scăderea numărului de cazuri de tăieri ilegale, în 2016, "e rezultatul unor noi prevederi legislative care au sporit numărul şi valoarea sancţiunilor", dar şi "unei mai mari implicări a societăţii civile în procesul de semnalare". Practic, 42% din tăierile ilegale, depistate în 2016, au fost semnalate de către cetăţeni, iar judeţele cu cel mai mare grad de implicare a cetăţenilor au fost Argeş şi Dâmboviţa.


Peste 1000 de cazuri semnalate la Cluj

În ceea ce priveşte apelurile făcute la numărul de urgenţă, făcute cu scopul de a verifica legalitatea unor transporturi de material lemnos, totalul acestora a fost de 16.214, în 2016, cu 19% mai puţine decât cele efectuate în anul anterior.

Această scădere s-ar datora, în principal, "faptului că în cursul anului trecut a fost lansată aplicaţia de mobil Inspectorul Pădurii, care le permite deţinătorilor de smartphone verificarea în timp real a transporturilor de material lemnos, fără a mai fi necesar să apeleze numărul de urgenţă 112", potrivit raportului.


Concret, cele mai multe apeluri la numărul de urgenţă 112 pentru verificarea legalităţii transporturilor de material lemnos au fost efectuate, în 2016, în judeţele Gorj – 22%, Hunedoara şi Buzău cu 6% fiecare din totalul apelurilor efectuate la nivel naţional, spre deosebire de 2015, când doar Hunedoara s-a regăsit pe acelaşi loc secund, cu 1.329 de apeluri (6,66%), precedată de Braşov, cu 1.942 de apeluri (9,73%) şi urmată de Cluj, cu 1.125 de apeluri.

 

Etichete: defrisari ilegale
abonare newsletter