Actualitate

Autostrada Transilvania înaintează spre Ungaria? “Ne vom face din nou de rușine”

Prima porţiune de la graniţa cu Ungaria a Autostrăzii Transilvania, în lungime de 5,35 kilometri, ar urma să fie finalizată în martie 2020, a anunţat, anul trecut în decembrie, directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga.

Acum, au apărut și primele semne de activitate în teren pe mini-lotul de 5,35 km dintre granița cu Ungaria și Biharia (la nord de Oradea), capătul de vest al Autostrăzii A3 București-Borș, anunță Asociația Pro Infrastructură.

“Din câte ne putem da seama în acest moment, constructorul (Trameco, parte din grupul Selina) își pregătește organizarea de șantier și utilajele, își face depozite de materiale și realizează unele decopertări. Deocamdată doar atât pentru că nu a terminat încă proiectul tehnic și autorizația de construire nu este emisă. Contractul a fost semnat abia pe 13 decembrie 2018 și prevede 4 luni de proiectare și alte 15 de execuție efectivă a lucrărilor. Cel mai probabil, ne vom face din nou de rușine deoarece vecinii maghiari vor aduce autostrada lor (M4 Berettyóújfalu-Nagykereki) la poarta noastră în ianuarie 2020, dar noi vom finaliza bucățica până la Biharia abia prin vara anului viitor, în cel mai optimist scenariu”, anunță reprezentanții API.


Execuţia acestui tronson are o valoare de 28,5 milioane de euro, fonduri europene. Costul pe kilometru este de 5,3 milioane de euro, fără TVA.

Tronsonul respectiv, numit Lotul 3 al Autostrăzii Borş - Suplacu de Barcău, are o lungime de 5,35 kilometri, se întinde între localităţile Biharia şi Borş, pe o zonă de câmpie, până la graniţa româno-ungară, intersectând la nord de comuna Biharia drumul naţional DN19 (Oradea-Satu Mare).


Construcţia presupune şi realizarea unui nod rutier, respectiv nodul Biharia, cu cinci bretele şi trei pasaje, alături de alte poduri şi pasaje peste DN 19, peste calea ferată Oradea-Satu Mare şi peste un drum de exploatare peste autostradă.

Lucrările vor fi executate de asocierea Trameco SA - Vahostav SK AS - Drumuri Bihor SA - Drum Asfalt SRL - East Water Drillings SRL.


Valoarea acestui contract de proiectare şi execuţie este de 134.221.397,72 lei, fără TVA, echivalentul a 28,5 milioane de euro, din fonduri europene nerambursabile.

Autostrada Transilvania înaintează ca melcul: 60 km în 10 ani!


La începutul lunii februarie, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a retransmis spre validare, la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), documentaţiile de atribuire aferente procedurilor de achiziţie publică pentru trei segmente din Autostrada Transilvania:

Proiectare și execuție Autostrada Brașov - Târgu-Mureș - Cluj - Oradea, subsecțiunea 3A2: Nădășelu – Mihăiești de 16,80 km și subsecțiunea 3B1: Mihăiești - Zimbor de 13,26 km


Proiectare și execuție Autostrada Brașov - Târgu-Mureș - Cluj - Oradea, subsecțiunea 3B2:  Zimbor - Poarta Sălajului de 12,24 km

Proiectare și execuție Autostrada Brașov - Târgu-Mureș - Cluj - Oradea, secțiunea 3B: Mihăiești - Suplacu de Barcău, subsecțiunea 3B5: Nușfalău - Suplacu de Barcău de 13,55 km. 

Durata contractului este de 96 luni şi cuprinde 12 luni perioada de proiectare, 24 de luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie a lucrărilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter