Actualitate

Arborii din Hașdeu, „mutilați” cu drujba? Toaletarea nemulțumește ecologiștii

Deputatul independent Adrian Dohotaru susține că angajații Primăriei municipiului Cluj-Napoca fac o treabă execrabilă prin scurtarea neglijentă a copacilor din oraș.

„Practicile barbare de ciuntire a copacilor nu au nici o legătură cu toaletarea profesionistă și cu grija pentru arbori! Cel mai probabil ele țin de nevoia de a plăti lunar niște angajați fără o minimă pregătire în domeniu sau cu nevoia de lemn de foc”, exclamă deputatul independent, secondat de operatorul cultural Tudor Baciu.

„Mă doare că în campusul Hasdeu, administrat de Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, arborii sunt mutilați din nou, așa cum s-a întâmplat și în Parcul Iuliu Hațieganu. Asta în condițiile în care în cadrul UBB Cluj există trei facultăți care au ca obiect de studiu mediul: Biologie/Geografie/Știința și ingineria mediului. Se presupune că aceste facultăți pregătesc specialiști în domeniu, dar vedem rezultatele dezastruoase de pe teren”, susține Tudor Baciu.


Copacii toaletați inadecvat, un posibil pericol

Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor din România (Asop), explică de ce nu trebuie tăiați plopii în timpul iernii. „Din păcate, campusul UBB nu este singurul din România unde gestionarea vegetației este lăsată pe mâna unor drujbari neinstruiți în loc să fie văzută ca o oportunitate imensă pentru un program de practică dedicat viitorilor specialiști. Respectiv, unor specialiști adevărați care înțeleg că vârful rășinoșilor se reface doar pe lemn tânăr, de 2-3 ani, nu și dacă arborele este tăiat de la mijloc. Specialiști care știu că plopul nu se taie niciodată iarna decât dacă vrei să te trezești că îți cade în cap la următoarea furtună”, avertizează Diana Culescu.

Potrivit deputatului Adrian Dohotaru, o nouă Lege a spațiilor verzi, în cazul în care va fi aplicată și monitorizată de societatea civilă, va limita tăierile de arbori arbitrare și inadecvate făcute de administrațiile locale sau universitare. Astfel, toate intervențiile asupra arborilor vor putea fi realizate doar cu implicarea specialiștilor.


„Am propus primăriei și universităților un traseu pietonal și ciclist care leagă centrul de Mănăștur prin campus Hașdeu - str. Hașdeu, cu porțiunea de sus separată de trafic auto, cu intrare în campus USAMV și ieșire spre str. Câmpului. Ar fi cel mai lung traseu pietonal din Cluj, fără poluare și fără trafic auto”, spune Dohotaru, co-inițiator al unei noi Legi a spațiilor verzi.

Tudor Baciu și Adrian Dohotaru au făcut și o sesizare în care doresc să afle ce avize s-au eliberat pentru lucrările de toaletare și dacă se consideră că aceste lucrări sunt realizate conform standardelor. Contactată de Monitorul de Cluj, purtătorul de cuvânt al Universității „Babeș-Bolyai”, lect. dr. Laura Irimieș a confirmat că sesizarea a sosit la adresa universității. „Este o cerere în baza Legii 544. Deși termenul pentru răspuns este mai lung, vom încerca să răspundem cât mai repede. Deocamdată nu putem oferi mai multe detalii, dar vă pot confirma că specialiștii noștri vor analiza acest caz”, a declarat aceasta.

Ultimele Stiri
abonare newsletter