Actualitate

Ministrul Educaţiei, audiat în scandalul locurilor bugetate. UBB Cluj, afectată de decizia ministrului

Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor a decis, marţi, audierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, pe tema deciziei privind reducerea numărului de locuri bugetate pentru programele de licenţă, masterat şi doctorat la opt universităţi. De decizia ministrului Educaţiei este afectată şi Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

Săptămâna trecută, conducerea Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) anunţa că ia în considerare declanşarea unei greve japoneze, care s-ar putea transforma în grevă generală, pentru a transmite nemulţumirea şi îngrijorarea faţă de măsura luată de Ministerul Educaţiei Naţionale, de reducere a locurilor pentru admiterea în anul universitar 2018 - 2019 la licenţă, master şi doctorat pentru unele universităţi din România.

Prorectorul UBB responsabil de domeniul cercetării şi al competitivităţii, Daniel David, a declarat atunci într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, că reprezentanţii universităţii clujene au cerut explicaţii Ministerului Educaţiei privind formulele de calcul care au stat la baza reducerii locurilor. David a subliniat că tăierea numărului de locuri este "doar un simptom pentru o problemă mult mai profundă", ce ţine de modul în care este înţeles mediul academic şi care ar putea "separa" România de direcţia europeană a educaţiei şi cercetării.


El a mai afirmat că decizia diminuării numărului de locuri bugetate atrage "o serie de probleme", printre care se numără reducerea atractivităţii universităţilor pentru studenţii din afara ţării sau faţă de reţelele europene, pierderea locurilor bune câstigate în metarankinguri internaţionale sau îngreunarea procesului de angajare a noi cadre didactice.

Totodată, prorectorul UBB a semnalat că aceste măsuri ale ministerului de resort sunt luate doar faţă de anumite universităţi româneşti, mai ales cele mari, tradiţionale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter