Actualitate

Primiți cu colinda în autobuz? Cerșetorii au împânzit mijloacele de transport în comun VIDEO

Pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă și numărul cerșetorilor a crescut considerabil. La modă este să cerșească în autobuze, să nu stea atât de mult în frig. Însă, acum, în loc să spună o poveste dramatică pentru a stârni mila călătorilor, ei colindă, iar clujenii se grăbesc să caute banii mărunți prin buzunare.

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar în autobuze, cerșetorii colindă și agasează călătorii. Joi dimineața, într-unul dintre mijloacele de transport în comun, sunete false de acordeon se aud în tot autobuzul. Unii dintre trecători privesc curioși, în timp ce alții nu își desprind privirea din telefoane. Pe tonul dat de acordeon, un bărbat începe colinda: „Deschide ușa creștine, deschide ușa creștine”. Din ce în ce mai mulți clujeni se desprind din șirul gândurilor și ascultă. Printre oameni, o fetiță de câțiva anișori se strecoară, îi trage pe toți de mânecă și cere un leu.

Cerșetorii își trimit copiii să ceară bani


De cele mai multe ori, părinții îi trimit pe copiii ca să îi sensibilizeze și mai tare pe trecători să doneze bani, în timp ce ei cântă o colindă. Uneori, sunt minorii singuri, care după ce spun în treacăt câteva versuri dintr-o colindă, întind mâna și așteaptă o recompensă. Din cauză că suntem în perioada sărbătorilor, colinda nu rămâne neplătită, iar clujenii le oferă bani, considerând că așa fac o faptă bună. Specialiștii spun că acest gest nu ține neapărat de dorința de a face bine, ci mai mult de necesitatea oamenilor de a ști că au făcut un bine.

„Sunt niște studii foarte cunoscute făcute pe filantropie care arată că în momentul în care îi ajutăm pe ceilalți, în creierul nostru se activează sistemul de recompense. E ca și cum ni s-ar întâmpla nouă ceva bun. Ceea ce se întâmplă și în perioada asta fiindcă se asociază cu apropierea de final de an. E un moment în care trebuie să fim recunoscători celorlați, dar în sine a da bani, filantropia, ajută foarte mult propria persoană”, a spus psihologul Raluca Anton.


Controlorii îi coboară din autobuz

Reprezentanții CTP susțin că există măsuri care se iau în cazul în care colindătorii își fac apariția în autobuze.


„De obicei sunt dați jos, este acționată poliția locală. Se iau măsuri fără doar și poate. Și chiar avem o comunicare destul de bună cu ei și intră pe zona respectivă. Sunt anumite zone unde circulă cerșetorii, nu îi găsim chiar peste tot”, a explicat Liviu Neag, directorul CTP.

Controlorii sunt responsabili să dea jos din autobuz persoanele care cerșesc, însă în cazul în care corpul de control nu se află în acel moment în mijlocul de trasport în comun, șoferul nu poate decât să anunțe ce se întâmplă.


„Șoferul nu poate părăsi postul de lucru fiindcă nu îi permite legea. Părăsind postul de lucru poate să urce cineva la volan să plece cu mașina. Nu ne putem juca cu focul. Atunci asta depinde de controlorii de bilete. Sau șoferul ne dă informații de genul, fiindcă are posibilitatea să comunice cu noi. Atunci acționăm cu corp de control sau anunțăm direct poliția locală”, a adăugat Neag.

 


Ultimele Stiri
abonare newsletter