Actualitate

Lista finală a proiectelor câştigătoare în urma procesului de bugetare participativă. Pe ce se vor duce 2,25 milioane de euro

Primarul Emil Boc a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, care sunt cele 15 proiecte propuse şi votate de cetăţenii municipiului Cluj-Napoca în primul proces de bugetare participativă din România.

“Astăzi avem validate voturile şi proiectele care au fost supuse proiectului de bugetare participativă. Au fost 338 de proiecte depuse, au fost declarate eligibile 126 de proiecte şi am avut un total de 40.637 de voturi în cele două etape de vot. În urma acestui proces de bugetare participativă, proiectele au fost validate de Comisia Tehnică de Specialitate. Aceste proiecte se vor implementa. Majoritatea dintre ele sunt proiecte multianuale. Începând de mâine, voi cere fiecărui departament de specialitate să facă fişa de implementare a proiectului. Sunt unele proiecte, cum e ClujWay, adică să stabilim ora de sosire în staţie a autobuzelor printr-o aplicaţie care se poate face într-un an de zile, şi fiecare responsabil din Primărie va avea până la finalizarea bugetului pe 2018 graficul de implementare. Ceea ce au votat cetăţenii se va implementa. E o formă de respect din partea noastră. Nu putem fi indiferenţi la 40.000 de voturi. Proiectele au câte 150.000 de euro alocaţi. Suma totală e 2.250.000 de euro. Unele, care vor fi multianuale, vor avea nevoie de mai mulţi bani. O mansardare nu se poate face cu 150.000 de euro”, a declarat Boc.

Cele 15 proiecte câştigătoare vizează, printre altele, mansardarea unor şcoli, creşterea siguranţei pietonale la treceri de pietoni prin instalarea de indicatoare rutiere luminoase permanente, realizarea unui parc în cartierul Între Lacuri, amenajarea spaţiilor publice cu unităţi de colectare inteligentă a gunoiului, trotinete electrice în sistem de închiriat, demolarea garajelor şi înlocuirea lor cu parcări şi spaţiu verde, toalete pentru toţi - proiect care prevede amplasarea în locuri strategice din centrul oraşului a unor obiecte atrăgătoare de mobilier urban cu rol de toalete publice, cu funcţie de autocurăţare, introducerea unor autobuze/microbuze şcolare cu circuit închis, precum şi realizarea unor piste de biciclete în cartiere.


Primul proiect din fiecare domeniu:

1. Școala Gimnazială "Nicolae Titulescu" – Complex  Educațional;
2. Creșterea siguranței pietonale la trecerile de pietoni;
3. Parcul Între Lacuri;
4. Amenajarea spațiilor publice cu unități de colectare inteligentă a gunoiului;
5. Trotinete electrice-sistem de închiriat;
6. ClujWay – oraşul digital.


Restul proiectelor câștigătoare:

7. Amenajare Mansardă Școala ”Ion Creangă”;
8. Centrul de tineret Cluj-Napoca;
9. Demolare garaje și înlocuirea lor cu parcări și spațiu verde;
10. Toalete pentru toți;
11. Clujul verde - un copac la trei parcări;
12. Autobuze/Microbuze școlare cu circuit închis;
13. Piste biciclete Observatorului și Nicolae Titulescu;
14. Artă în curtea școlii – Lăsați artiștii stradali să coloreze Clujul;
15. Clujul Verde și Eficient: Grădini verticale și Fațade vegetale

Ultimele Stiri
abonare newsletter