Actualitate

A murit medicul clujean Aurel Bizo

Aurel Bizo s-a stins din viaţă sâmbătă dimineaţă, la vârsta de 62 de ani.

 Medicul  Aurel Bizo Medicul Aurel Bizo

Doctorul Aurel Bizo a salvat de-a lungul anilor mii de copii, dar a şi pierdut câţiva. Cei mai mulţi al căror destin a fost atât de scurt au fost prea slabi ca să lupte cu substanţele din ciupercile otrăvitoare sau din medicamentele înghiţite cu pumnul. Medicul Aurel Bizo a fost tată pentru mii de copii bolnavi. Iar mulţumită lui, mii de copii au crescut, au devenit oameni mari şi trăiesc o a doua viaţă.

La începutul anilor 1990, pediatrul Aurel Bizo s-a luptat să aducă aparatură performantă la spitalul din Cluj-Napoca. Nu a reuşit cu ajutorul autorităţilor române, dar nu a renunţat. Într-un final, Crucea Roşie din Italia i-a sărit în ajutor iar în anul 1994 a reuşit să deschidă al doilea Centru de Dializă pediatrică din ţară.


La un an după ce a pus pe picioare clinica de nefrologie, medicul Aurel Bizo a intrat în echipa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. Mai exact, îi pregătea pe copii pentru transplant şi apoi le monitoriza evoluţia. Din 1995 şi până astăzi, câteva sute de copii au primit un rinichi sănătos.

„Nu mă consider un salvator. Mă consider un doctor care îşi face meseria. Care - atâta câtă pricepere şi resurse are - contribuie la salvarea unei vieţi”, spunea recent conf. dr. Aurel Bizo.


În anul 2008, medicul a pus pe picioare şi singurul centru de toxicologie din Transilvania, care deserveşte 10 judeţe.

Ultima funcţie pe care a ocupat-o a fost cea de şef al Clinicii Pediatrie 2 din Cluj-Napoca. De asemenea, conf, dr. Aurel Bizo a fost şeful secţiei de nefrologie de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca şi preşedinte al Colegiului Medicilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter