Actualitate

Angajații APM Cluj: Facturile noastre sunt mai mari decât salariile, vom sista emiterea actelor pentru Autostrada Transilvania

Angajații Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Cluj au trimis vineri o scrisoare deschisă adresată prim ministrului Sorin Grindeanu prin care au cerut majorarea salariilor pentru ca instituția să nu intre în colaps. Ei amenință că dacă revendicările lor nu vor fi luate în seamă vor sista emiterea actelor necesare accesării fondurilor europene pentru Autostrada Transilvania și alte drumuri din județ.

greva agentia pentru protectia mediului cluj sursa foto radiocluj.ro greva agentia pentru protectia mediului cluj sursa foto radiocluj.ro

Sindicatul Salariatilor APM Cluj i-au solicitat premierului Grindeanu luarea unor măsuri în regim de urgenţă pentru a nu intra în colaps sistemul pentru protecţia mediului, "prin susținerea în Guvern a majorării salariilor noastre astfel încât cuantumul acestora să fie adus la nivelul celor din aceeași familie ocupațională – administrație".

"Vă rugăm să luați act de nemulțumirea noastră profundă în ceea ce privește nivelul actual al salarizării, nejustificat de scăzut, rezultat al aplicării neunitare și discriminatorii a Legii nr.284/2010 privind salarizarea unitară. Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a Țării pentru perioada 2015 – 2019, angajaţii din domeniul protecţiei mediului sunt remunerați în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar", se arată în documentul citat.


Angajații APM Cluj mai spun că pentru formarea profesională a unui angajat în domeniul protecţiei mediului sunt necesari între 7 şi 10 ani, iar în perioada 2009 – 2015, salariile personalului, care sunt în număr de 1934 de angajaţi, nu au mai fost modificate.

"În perioada 2010 – 2011 salariile noastre au fost diminuate cu 25%, iar în anii 2012 și 2013 acestea au revenit treptat la valoarea inițială, cu pierderea definitivă a altor drepturi salariale: prima de vacanță, premiul anual, ore suplimentare. În decembrie 2015 am beneficiat, alături de tot sistemul bugetar, de majorarea cu 10% a salariilor. Salariile nete ale angajaților acestor instituții, toți absolvenți de studii superioare, se încadrează în acest moment între 948 lei și 3193 lei, acestea incluzând și spor de condiții vătămătoare în cuantum de 10%. Nici în ultimele luni și nici în ultimii ani aceste salarii nu au fost majorate", mai spun angajații APM Cluj.


Sindicaliștii arată cu degetul și spre alte instituții care au beneficiat în ultimii doi ani de majorări salariale, exemplificând direcțiile sanitar-veterinare județene, casele de asigurări de sănătate județene, casele județene de pensii, agențiile județene pentru plăți și prestații sociale, direcțiile de sănătate publică, consiliile județene, administrațiile județene a finanțelor publice, învățământ și sănătate.

"În situația în care nu se vor soluționa favorabil revendicările sindicale se vor întreprinde demersurile legale pentru a declanșa protestele sindicale pentru că în domeniul protecției mediului se reduce constant numărul de angajaţi calificaţi din sistem (unii noi angajați pleacă după o săptămâna sau o zi de muncă datorită volumului mare de muncă și a salariului mic.), lipsa personalului calificat poate gestiona problemele complexe din domeniul protecției mediului, imposibilitatea de a se mai găsi soluții pentru accesarea fondurilor europene sau evitarea procedurilor de infringement. Nu se mai pot plătii nici măcar facturile curente de utilităţii, având în vedere că salariul este mai mic decât acestea", se mai arată în scrisoarea deschisă.


La final, salariații APM Cluj mai spun că dacă problemele lor nu vor fi soluționate se va ajunge la imposibilitatea funcționării sistemului pentru protecția mediului și la sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene (autostrăzi, Autostrada Transilvania, drumuri expres, modernizare/reabilitare de drumuri naţionale/judeţene, sisteme de management integrat al deşeurilor, sisteme de canalizare, parcuri industriale, conducte de transport gaze naturale, linii electrice aeriene, planurile pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor pentru fiecare bazin hidrografic în parte, reabilitare linii CF de călători şi de marfă, planuri de management, parcuri eoliene etc.)

"Nerespectarea termenelor de raportare de către România, în calitate de stat membru UE, poate genera riscul declanșării procedurii de infringement,  situații care vor determina costuri mult mai mari din partea statului român decât costurile generate de o creștere salarială pentru 1934 de salariați și la diminuarea ratei de absorție a fondurilor europene. Lipsa de interes a Guvernului României va determina ajungerea întregului sistem pentru protecția mediului la un nivel de colaps. În acest moment noi suntem cea mai discriminată și nesusținută guvernamental şi umilită categorie  de salariați plătit din fonduri publice", își încheie angajații scrisoarea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter