Actualitate

Laudă-mă, gură, cu fata de la Pagina 5! - GALERIE FOTO

Ce nu ştii, nu-ţi face rău! Proverbul se potriveşte cum nu se poate mai bine politicii de comunicare a IPJ Cluj, care refuză cu încăpăţânare să informeze presa – şi pe cetăţeni – despre evenimentele negative. Poliţia clujeană nu-şi mediatizează decât victoriile. Accidentele grave sau infracţiunile cu autori necunoscuţi nu sunt pentru ochii şi urechile cetăţenilor.

Poliţia Română îi protejează pe cetăţeni mai degrabă de veşti rele decât de hoţi şi tâlhari. În ultimele săptămâni, Monitorul a scris despre infractori prinşi de cetăţeni şi accidente grave de circulaţie, dar Poliţia nu a oferit detalii despre aceste cazuri. Aplicând politica struţului, conducerea IPJ Cluj crede că ceea ce nu văd cetăţenii nu există şi, prin urmare, nu le poate face rău!

Poliţia clujeană ascunde evenimentele grave pentru a nu-şi strica imaginea. În ultima săptămână, în judeţul Cluj au avut loc mai multe accidente (vezi aici şi aici) şi infracţiuni grave, dar niciunul dintre evenimente nu s-a regăsit pe buletinul de evenimente al Poliţiei. În schimb, IPJ Cluj a mediatizat „acţiunile de prevenire” desfăşurate în şcoli (un lucru de altfel pozitiv) şi câteva mici găinării, ai căror autori au fost prinşi mai degrabă de cetăţeni, care i-au predat ulterior poliţiei.


Surse din IPJ Cluj ne-au declarat sub protecţia anonimatului că nu este vorba despre „scăpări”, ci de o politică intenţionată de „acoperire” a informaţiilor negative. “De la Bucureşti ni s-a transmis că trebuie să ne axăm pe evenimentele pozitive. Pe cine ajută mediatizarea evenimentelor negative?”, spun aceste surse. Monitorul de Cluj a cerut oficial IPJ Cluj un punct de vedere oficial. Răspunsul confirmă parţial acest lucru.

“Cetățeanul are dreptul să fie informat cu privire la activitatea instituției, comunicatele/buletinele/știrile emise de către unitatea noastră având acest scop. În anumite situații, sunt prezentate evenimente de acest gen (n.red. accidente mortale), cu respectarea prevederilor legale privind datele cu caracter personal,  în scop preventiv. De altfel, anunțarea unui astfel de eveniment s-ar impune în momentul în care consecințele acestuia ar putea afecta populația (de exemplu, blocarea unor căi principale de acces, afectarea unor sisteme de utilitate publică etc.)”, se arată într-un răspuns al Biroului de Presă şi semnat de purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj Carmen Jucan.


În documentul citat se mai precizează faptul că “informații cu privire la evenimente au fost oferite în urma unor solicitări punctuale, în limita prevederilor legale”. Minciună dacă e să ne aducem aminte de accidentul de la Gilău din luna decembrie 2015 soldat cu victime şi cu circulaţie blocată mai bine de 6 ore. În loc să ofere informaţii despre accident la timp, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj a fost ocupat să scrie un comunicat despre o acţiune caritabilă a poliţiştilor.

Noul comandant al IPJ Cluj, Tudor Grindeanu, a avut dintotdeauna o părere foarte proastă despre presă şi cei care îi informează zilnic pe cetăţeni. La Alba, de unde a venit, şi-a exprimat în repetate rânduri dispreţul pentru jurnalişti, despre care spune că, dacă le dai o ciorbă scriu ce vrei tu. Şi a implementat la Cluj modelul „ştirilor exclusiv pozitive”.


Nu e pentru prima dată când Poliţia Română găseşte soluţii „inedite” pentru problemele grave ale sistemului. Anul trecut, conducerea IGPR a emis Ordinul 666, prin care cetăţenilor li se recomanda să stea în casă între orele 22 şi 6 pentru că nu are cine să-i protejeze.

Experienţă în presă, la pagina 5!

Nu ştim cum stă situaţia în alte judeţe, dar Clujul este pe mâni bune. Purtătorul de cuvânt nu este la prima colaborare cu presa, ea având sute de mii de fani de pe vremea când, în tabloidul de mare tiraj Libertatea, a debutat în presă la pagina 5.

Ultimele Stiri
abonare newsletter