Actualitate

O nouă găselniţă pentru deblocarea crizei gunoaielor. CUMPĂRAREA terenului unde va fi construit Centrul de Deşeuri. Termenul s-a scurtat pentru depozitarea gunoaielor la Alba

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, participă miercuri, 1 iulie, la sediul Ministerului Fondurilor Europene din Bucureşti, într-o nouă încercare de deblocare a situaţiei depozitării deşeurilor în judeţul Cluj, în contextul situaţiei generate de recenta închidere a depozitelor de deşeuri neconforme din judeţ.

În acest sens, în contextul inexistenţei unei rampe de stocare temporară a deşeurilor de pe teritoriul judeţului şi a imposibilităţii de a plăti o redevenţă comunei Feleacu, varianta analizată este aceea a achiziţionării terenului aferent Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”, în vederea obţinerii acordului comunei Feleacu pentru realizarea respectivei rampei de stocare temporară.

Această soluţie, susţinută şi de Primăria municipiului Cluj-Napoca printr-o adresă comună transmisă deja ministerului de resort, vine ca urmare a adresei transmise Consiliului Judeţean Cluj de Ministerul Fondurilor Europene în care se precizează extrem de clar faptul că perceperea unei redevenţe, în conformitate cu solicitarea comunei Feleacu, nu este conformă proiectului SMID, întrucât „nu poate fi inclusă o cotă care să devină venit la bugetul local al unităţii administrativ teritoriale, cotă care nu este strict legată de o activitate de gestionare a deşeurilor”.


În acest context, soluţia promovată de preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Seplecan, şi convenită cu primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc este determinată şi de necesitatea demarării urgente a achiziţiei publice pentru delegarea serviciilor de colectare şi transport a deşeurilor de către ADI Eco Metropolitan Cluj, procedură care, în lipsa unei rampe de depozitare şi a unui tarif corespunzător, este imposibil de demarat.

„Împreună cu domnul primar Emil Boc am înaintat această propunere pentru o deblocare cât mai urgentă a situaţiei depozitării deşeurilor din judeţ. Este un nou demers, o continuare a eforturilor pe care le facem pentru identificarea soluţiei optime de depozitare a deşeurilor, fără a polua alte suprafeţe de teren, astfel încât să putem demara, chiar şi parţial, demersurile de punere în funcţiune a proiectului SMID în judeţul Cluj. Ceea ce încercăm să obţinem de la Ministerul Fondurilor Europene este un acord al instituţiei guvernamentale pentru soluţia propusă de judeţul Cluj, astfel încât să nu se aducă atingere, în nici un fel, condiţionalităţilor care au stat la baza acordării finanţării nerambursabile pe acest proiect”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.


Într-o adresă semnată de către Emil Boc şi Mihai Seplecan şi trimisă ministrului Fondurilor Europene Marius Nica se precizează faptul că: "Până la data de 10 iulie deşeurile sunt transportate la depozitul din Alba Iulia cu costuri suplimentare pentru populaţie şi autorităţile locale. Arătăm că începând cu data de 10 iulie se sistează şi depozitarea la depozitul din Alba Iulia, iar ulterior nu vom avea o soluţie legală de depozitare a deşeurilor. Vă rugăm să ne sprijiniţi în identificarea unei soluţii locale de depozitare a deşeurilor fără a polua alte suprafeţe de teren şi pentru a putea demara chiar şi parţial demersurile pentru punerea în funcţiune a proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”.

Iniţial, autorităţile dădeau asigurări că până în 14 iulie gunoiul se poate depozita în Alba Iulia dar, în realitate termenul este mult mai scurt.

Ultimele Stiri
abonare newsletter