Actualitate

Tinerii care au jefuit Banca Transilvania au fost condamnaţi definitiv la închisoare, după ce unul dintre ei a fost achitat

Jaful de la Banca Transilvania, din februarie 2009, a fost rezolvat definitiv de justiție, printr-o sentință de compromis. De la zece ani de închisoare s-a ajuns la trei ani de închisoare.

După mai bine de cinci ani de procese, judecătorii de la Înalta Curtea de Casație și Justiție au dispus, miercuri, ca Andrei Hosu și Bogdan Baciu să execute câte trei ani de închisoare, deoarece în opinia a doi dintre magistrați sunt autorii acestei infracțiuni, scrie evz.ro.

Deși la dosar existau mai multe probe care indică fără dubiu că unul dintre cei doi nu au participat la comiterea infracțiunii, doi dintre judecătorii de la Înata Curte au dispus sentința de condamnare. Un al treilea magistrat a avut o opinie separată și a considerat că cei doi tineri din Cluj ar trebui achitați din cauza dubiilor foarte multe carfe există în acest dosar.


Printre probele care sunt în favoarea celor doi tineri se numără două expertize făcute de specialiştii Serviciului Român de Informaţii, din care rezultă că persoanele care au jefuit Banca Transilvania au cu totul altă înălţime decât o au cei doi tineri, Bogdan Baciu şi Andrei Hosu. Din expertiza efecuată de SRI rezultă că persoanele surprinse de camerele de luat vederi în timpul jafului au înălţimea mai mare cu zece centimetri decât cei doi tineri aflaţi în spatele gratiilor.

Alte probe în care există un puternic dubiu se referă la expertizele ADN efectuate în cauza, deoarece de la fața locului s-au prelvat probe alterate care nu au putut stabili un rezultat concret.


Jaful de 66 de secunde

Pe filmarea înregistrată de camerele de luat vederi din bancă, se pot vedea doi tineri mascați care dau buzna în sediul băncii din cartierul clujean Mănășturi. În imagini, se poate observa cum paznicul sucursalei bancare a fost imobilizat şi cum angajatele şi-au păstrat calmul şi chiar au încercat să opună rezistenţă individului care a pătruns în zona unde se aflau ghişeele. Jaful a durat 66 de secunde, hoţii reuşind să fure 256.000 de lei.

Mai stau șase luni la închisoare

Bogdan Baciu și Andrei Hosu au avut parte de mai multe procese care i-au adus de la agonie la extazi și invers. În prima fază, după ani de procese și neconcordanțe, Bogdan Baciu a fost achitat iar Andrei Hosu condamnat la 17 ani de închisoare.


A urmat apoi apelul la Curtea de Apel Cluj, unde s-au administrat alte probe, verdictul dat de judecători fiind unul năucitor: câte zece ani de închisoare pentru fiecare dintre cei doi.

Recursul de la Înalta Curte de Casație a schimbat din nou verdictul și anume trei ani pentru fiecare dintre cei doi tineri, din care li se recunoaște perioada executată în arest de un an și patru luni de închisoare. Asta înseamnă că cei doi mai trebuie să execute încă șase luni pentru a îndeplini fracția de doi ani de închisoare, din totalul de trei ani pentru a putea fi eliberați condiționat.


Cei doi tineri au mai fost obligați să plătească Băncii Transilvania valoarea prejudiciului furat cu ocazia jafului și anume suma de 70.000 de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter