Actualitate

Studenții clujeni au creat o hartă care te ajută să îți contactezi parlamentarii

Un grup de studenți de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au creat o hartă online prin intermediul căreia cetățenii pot afla datele de contact ale senatorilor și deputaților pe care i-au votat.

Harta poate fi accesată de pe site-ul Romania One și conține toate județele din țară, iar în fiecare regiune sunt trecuți senatorii și deputații care răspund de o anumită zonă sau sector din județ.

Misterul care învăluie activitatea parlamentarilor în colegii a fost o provocare pentru studenții Facultății de Științe Politice de la Cluj-Napoca. Au lucrat mai mult de două luni doar pentru a centraliza datele de contact ale celor 583 de senatori și deputați, relatează Digi24.ro


„Noi am constituit, într-o primă instanţă, o bază de date de tip excel, unde să colectăm toate datele. În mod suprinzător, pe site-ul Senatului sau al Camerei Deputaţilor nu am găsit toate informaţile”, spune studentul Liviu Natea.

Dupa strângerea datelor, a urmat primul mare obstacol: verificarea lor. Studenții au trimis e-mailuri mai multor parlamentari pe adresele oficiale, dar nu au primit nici acum un răspuns.


Dupa ce datele au fost aduse la zi, studenţii i-au încurajat pe români să stea de vorba direct cu reprezentanţii lor în Parlament şi sa le spuna cu ce probleme se confrunta.

Dacă o anumită zonă de pe harta se colorează în roșu atunci când mouse-ul este pus deasupra ei înseamnă că cel puţin un reprezentant nu are afişate ore de audienţă, adresă şi datele de contact, iar dacă zona se colorează în verde înseamnă că datele de contact ale politicienilor sunt disponibile.


Pe viitor, studenţii vor să extindă proiectul, să le arate alegătorilor când şi dacă merg la serviciu parlamentarii aleşi de ei. Şi, mai ales, dacă iau vreodata cuvântul în plen şi propun legi.

 

abonare newsletter