Actualitate

Senatul respinge legea care prevede înregistrarea datelor utilizatorilor de cartele prepay

Senatorii au respins, joi, în urma cererii de reexaminare transmisă de Curtea Constituţională, una dintre ”legile Big Brother”, respectiv cea care prevede înregistrarea utilizatorilor de cartele preplătite, precum şi colectarea şi stocarea datelor acestora.

Legea pentru modificarea OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice a fost retrimisă Parlamentului spre reexaminare ca urmare a faptului că judecătorii Curţii Constituţionale au declarat actul normativ neconstituţional în ansamblul său, informează Mediafax.

Potrivit formei legii trimise spre promulgare, se propunea înregistrarea utilizatorilor de cartele preplătite, precum şi colectarea şi stocarea datelor acestora. În cazul utilizatorilor de internet, legea stipula că datele acestora vor fi stocate pe o perioadă de şase luni de la data reţinerii acestora.


Sunteţi de acord cu legile "Big Brother"? Votează aici!

Curtea Constituţională a fost sesizată, în iulie 2014, de Avocatul Poporului, şi a admis obiecţia de neconstituţionalitate, apreciind că acest demers legislativ prin care datele cu caracter personal urmează a fi reţinute, în mod continuu, timp de şase luni de la momentul generării acestor informaţii, ”ar aduce atingere principiului garantării şi ocrotirii vieţii intime familiale şi private de către autorităţile publice, precum şi principiului proporţionalităţii”.

Potrivit expunerii de motive, proiectul viza “stabilirea unui cadru juridic clar, bine definit în domeniul luptei împotriva criminalităţii organizate şi în special a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum şi a actelor de terorism”.


“Cartelele preplătite au un regim juridic diferit de cel al utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice furnizate pe bază de abonament, fapt care face dificilă identificarea utilizatorilor de cartele preplătite în cazul activităţilor efectuate pentru desfăşurarea cercetării penale ori pentru cunoaşterea, prevenirea şi contracararea riscurilor ori ameninţărilor la adresa securităţii”, se arată în expunerea de motive a proiectului iniţiat de Guvern.

Senatul, care este primă Cameră sesizată, a adoptat raportul de respingere propus de comisia sesizată în fond cu voturi 93 de voturi ”pentru” şi două voturi ”împotrivă”. Legea va merge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Ultimele Stiri
abonare newsletter