Actualitate

UPDATE: Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă, urmărit penal

Judecătorul Curţii Constituţionale a României Toni Greblă a fost adus de anchetatori, joi, cu mandat, la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind suspectat de trafic de influenţă.

Judecătorul Curţii Constituţionale a Romaniei Toni Greblă. Sursa foto: www.ccr.ro Judecătorul Curţii Constituţionale a Romaniei Toni Greblă. Sursa foto: www.ccr.ro

UPDATE 11:25: DNA: Toni Greblă, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată, într-un comunicat de presă că procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Toni Greblă, senator până în 18 decembrie 2013, în prezent judecător la Curtea Constituţională, că este urmărit penal, fiindu-i prezentate acuzaţiile.


Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite, potrivit DNA.

''Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Toni Greblă, senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când și-a început mandatul de judecător la Curtea Constituțională) și ulterior judecător la Curtea Constituțională, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: trafic de influență, în formă continuată, două infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)'', precizează DNA într-un comunicat transmis presei.


Toni Greblă mai este acuzat că, începând din august 2014, ar fi întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Ion Bîrcină şi Constantin Bartolomeu Săvoiu, cunoscut ca "Generalul".

UPDATE: Greblă a plecat de la DNA după o jumătate de oră de discuții

Toni Greblă a spus, la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a stat mai bine de o jumătate de oră, că procurorii l-au ridicat de la apartamentul în care locuieşte şi l-au adus la DNA.


Judecătorul constituţional a adăugat că faptele de care îl acuză anchetatorii nu au nicio legătură cu activitatea sa de la Curtea Constituţională, precizând că nu a dat nicio declaraţie în faţa anchetatorilor.

"Nu am făcut niciodată afaceri, din 22 decembrie până în prezent, nu am acţiuni la societăţi comerciale. Ceea ce se susţine nu are nicio legătură cu activitatea la Curtea Constituţională. (...) Imaginea mi-o periclitează, de aceea mă şi deranjează foarte mult", a mai spus Toni Greblă.


Toni Greblă a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 09.00, fiind însoţit de anchetatori.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că a fost pus în aplicare un mandat de aducere emis de procurori pe numele judecătorului constituţional, într-un dosar în care este suspectat de trafic de influenţă.


Întrebat, la intrarea în sediul DNA, dacă ar fi primit bani de la vreo persoană pentru a lua la Curtea Constituţională o decizie în favoarea acesteia, Toni Greblă a răspuns: "Exclus aşa ceva".

Judecătorului urmează să i se aducă la cunoștință acuzațiile de corupție, formulate de procurori pentru fapte ce ar fi fost săvârșite în calitatea de senator, pe care a avut-o înainte de a deveni judecător la Curtea Constituțională, dar și în perioada în care a ocupat această funcție la CCR.

Procurorii susțin că Toni Greblă ar fi cerut de la un om de afaceri foloase necuvenite. Astfel, fostul senator ar fi cerut servicii de întreținere și asigurare a unui autoturism de lux, folosirea gratuită a unui telefon mobil sau alte bunuri, sume mici de bani, contravaloarea unor rochii pentru soția sa.

Judecătorul Curții i-ar fi promis respectivului om de afaceri că poate interveni la o serie de funcționari publici astfel încât aceștia să urgenteze o serie de acte în domeniile energie, transport și fier vechi.

Sursele judiciare spun că Toni Greblă ar fi continuat să facă trafic de influență în folosul respectivului de om de afaceri inclusiv după ce a fost numit judecător la Curtea Constituțională a României, din partea Senatului, adică începând cu luna decembrie 2013. Așadar, perioada în care Toni Greblă este acuzat de trafic de influență este 2010-2015, relatează Digi24.ro

Toni Greblă este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După ce a fost numit judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deţinută din 2008.

abonare newsletter