Actualitate

Dumitru Prunariu, primul român care a ajuns în spaţiul cosmic, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB Cluj

Dumitru Dorin Prunariu, primul astronaut român și membru de onoare al Academiei Române, va primi titlul de doctor Doctor Honoris Causa al Universității Babeș - Bolyai din Cluj- Napoca. Evenimentul va avea loc miercuri, 26 noiembrie 2014, de la ora 11:00, în Aula Magna, din clădirea centrală a universității.

Titlul va fi acordat în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, iar Laudatio va fi prezentată de prof. univ. dr. Alexandru Ozunu.

Dr. Ing. Dumitru-Dorin Prunariu, îi va fi acordat titlul Doctor Honoris Causa al UBB, pentru implicarea în organizaţii naţionale şi internaţionale, invitat permanent în cadrul celor mai importante manifestări internaţionale care militează la nivel mondial pentru utilizarea paşnică a spaţiului extraterestru. Domnul Dumitru-Dorin Prunariu s-a remarcat prin activitatea ştiinţifică şi managerială în acest domeniu, iar graţie Domniei Sale, România a devenit mai cunoscută în lume şi parte a unor organisme de decizie în domeniu.


Dumitru Dorin Prunariu este primul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președintele Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general-maior în rezervă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter