Actualitate

Pasajul subteran de la gară va fi reparat într-un an. Cât costă lucrările

Pasajul subteran de la gară nu a mai fost modernizat din 1987. Acum se intenționează unirea acestuia cu cel aflat în proprietarea Gării CFR.

Primăria Cluj-Napoca a lansat, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), anunțul pentru licitația privind proiectarea și realizarea lucrărilor de modernizare a pasajului subteran de la gară. Astfel, urmează să fie desemnată firma care se va ocupa de proiectare și lucrări, valoarea totală a investiției fiind estimată la peste 4,6 milioane lei, fără TVA. Pentru cheltuieli neprevăzute sunt alocați peste 460.000 lei, fără TVA, adică aproximativ 9% din valoarea de cheltuieli pentru investiția de bază. Potrivit anunțului postat în SEAP, lucrările trebuie să fie realizate în termen de 12 luni de la data semnării contractului. Banii vor fi alocați din bugetul local.

Tipul procedurii de atribuire este cerere de ofertă, licitația fiind organizată offline. În desemnarea câștigătorului se va ține cont de prețul cel mai scăzut. Firmele care se înscriu la licitație trebuie să își mențină oferta pentru o perioadă de minim trei luni.


Cele două pasaje se vor uni

În primăvara acestui an, primarul Emil Boc anunța că autoritățile locale au în plan demararea procedurilor pentru modernizare a pasajului din Piața Gării. Pasajul nu a mai fost modernizat din 1987. “Prima dată se va moderniza şi repara pasajul de la gară, din vecinătatea fântânii arteziene. Acesta nu a mai fost modernizat de la crearea lui în 1987 pentru a-l putea reda populaţiei în condiţii decente şi normale”, declara Boc, în luna mai. După ce va fi reparat pasajul din Piața Gării, acesta se va uni cu cel aflat în proprietatea Gării CFR astfel încât accesul pietonilor la stațiile de autobuz și tramvai să fie mutat în subteran. Potrivit conducerii Primăriei, pasajul ar putea fi prevăzut cu scări rulante.

În prezent, pasajul din zona gării este închis pentru lucrări de igienizare, urmând ca modernizarea propriu zisă să fie demarată după desemnarea câștigătorului licitației.


Pasaje dezastru și în Mănăștur

Nu doar în zona gării, pasajul subteran se afla într-o stare deplorabilă înainte de închidere. În Mănăștur, pe Calea Florești, pasajul este un adevărat focar de infecție din cauză că este folosit de oamenii străzii pe post de WC public. Mai ales pe timp de vară, mirosul este insuportabil și din acest motiv, oamenii preferă să traverseze strada ilegal.

În ședința de Consiliu Local din 1 iunie, primarul Emil Boc declara că în toamna acestui an vor începe lucrările de modernizare și ale acestui obiectiv care ar putea fi prevăzut cu scări rulante.

abonare newsletter