Actualitate

Expoziție de caricaturi politice la Bastionul Croitorilor - GALERIE FOTO

Bastionul Croitorilor este gazda unei expoziții internaționale de caricatură politică, adusă pentru prima oară în Romania, în perioada 16-30 iulie.

Desenele, în număr de 29, fac parte din expoziția numită “Marea Provocare 2014. Reîntoarcerea la vechile obiceiuri” și au fost alese din arhiva Fundației Caritabile a Familiei Rațiu, situată la Londra. 

Caricaturile poartă semnăturile unor mari caricaturiști, unii apartinând unor ziare internaționale, precum Daily Express, Mineapolis Tribune sau Indianapolis Star. Punctul comun ale acestora este dat de agresivitatea Rusiei cu privire la preluarea peninsulei Crimeea, din martie 2014. Deși caricaturile au fost făcute în 1958, acestea semnalizează un pericol de actualitate.
Povestea care a condus la realizarea acestor desene stă  într-un apel realizat de ziariștii Josef Josten și Ion Rațiu cu privie la libertatea de exprimare. Expoziția reflectă  modul de exprimare a celor ce refuză înregimentarea sau  modelul dictatorial.


Printre cele 29 de caricaturi, câteva dintre ele aparțin marelui caricaturist Michael Cummings, de la Daily Express, despre care însuși Winston Churchill a spus: “Cummings ar putea foarte bine să devină unul dintre cei mai mari caricaturiști ai vremurilor noastre”, lucru care s-a și adeverit.

(Bogdan OBUF, student Jurnalism, FSPAC - UBB, anul II)

abonare newsletter