Actualitate

Separatiştii proruși vor fi trataţi ca "terorişti şi criminali"

Separatiştii proruşi vor fi trataţi ca "terorişti şi criminali", a declarat marţi preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov. Forţele de ordine au arestat aproximativ 70 de separatişti proruşi care atacau sediul administraţiei locale de la Harkov, în estul Ucrainei, a anunţat marţi filiala locală a Ministerului de Interne.

Forţele de ordine "nu vor ridica niciodată armele împotriva unor manifestanţi paşnici", a subliniat şeful statului în Parlament, după ce activişti proruşi au preluat controlul asupra unor clădiri publice în estul ţării, iar Rusia a avertizat marţi cu privire la riscul izbucnirii unui "război civil", informează Mediafax.

Turcinov a declarat că "arme de foc şi grenade" au fost utilizate împotriva forţelor de ordine mobilizate pentru preluarea controlului asupra sediului administraţiei locale în oraşul Harkov. "Mai mulţi membri ai forţelor de ordine au fost răniţi", a spus el.


Ministrul de Interne Arsen Avakov a anunţat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, un bilanţ de trei răniţi, unul grav, în rândul forţelor de ordine, la Harkov.

Turcinov şi-a exprimat, în Parlament, speranţa "eliberării în curând a sediilor serviciilor de securitate (SBU) de la Lugansk şi administraţiei locale de la Doneţk", unde activişti proruşi au declarat luni o "republică suverană".


El a mai afirmat că autorităţile s-au confruntat cu "tentative de lansare a unor provocări separatiste în regiunea Dniepropetrovsk şi Nikolaievsk".

Activiştii proruşi, care au pătruns duminică în clădire, au plecat din aceasta în noaptea de duminică spre luni, în urma unor negocieri şi venirii la faţa locului a ministrului de Interne Arsen Avakov. Dar situaţia a rămas foarte tensionată luni, peste 1.000 de manifestanţi proruşi adunându-se la faţa locului. Confruntări cu contramanifestanţi proeuropeni, mai puţin numeroşi, au avut, de asemenea, loc.


Manifestanţi proruşi au aruncat luni seara cu cocteiluri Molotov asupra sediului administraţiei, incendiind două birouri de la parter, potrivit unor oficiali locali din cadrul ministerului. Incendiul a fost controlat rapid.

După aceste incidente, forţele de ordine au lansat "o operaţiune antiteroristă care a securizat imobilul administraţiei locale în întregime", iar aproximativ 70 de persoane au fost arestate pentru "separatism", "tulburări în masă" şi "punerea în pericol a sănătăţii altor persoane", potrivit acestor surse.


Niciun foc de armă nu a fost tras, au precizat sursele citate.

Avakov a scris, în nopatea de luni spre marţi, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, că "operaţiunea antiteroristă a început. Centrul oraşului este încercuit. Nu vă fie frică".


Un deputat, Nikolai Kniajiţki, care a putut să dicute cu Avakov, a declarat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că operaţiunea a fost efectuată de către o unitate specială din cadrul forţelor Ministerului de Interne, unităţi militare aflate în suboedinea ministerului, şi anume "Jaguar".

"Ei (membri ai unităţii Jaguar) sunt pregătiţi să intervină în est pentru a-i neutraliza pe criminali", a scris el, referindu-se aparatent la oraşul Doneţk, unde separatiştii deţin în continuare controlul asupra sediului administraţiei locale şi au proclamat luni o "republică suverană", cerând să fie alipiţi la Rusia.

Ministerul rus de Externe a denunţat marţi trimiterea unor trupe suplimentare, şi anume forţe din cadrul Ministerului de Interne, cu scopul de a interveni împotriva separatiştilor, Moscova avertizând totodată asupra riscului unui război civil în Ucraina

abonare newsletter