Actualitate

Carnea stricată a ajuns şi în cantinele Primăriei Cluj-Napoca şi în creşele din oraş

Mari distribuitori din reţeaua "Mafiei cărnii" au câştigat licitaţii organizate pe bani europeni şi au furnizat alimente la cantine sociale, în unităţi de jandarmi sau în penitenciare.

Reţeaua de infractori din dosarul "Mafiei cărnii", condusă de patronii firmei Michelangelo din Cluj-Napoca, a livrat carne stricată nu doar în fast-food-uri şi în spitale, ci şi în multe unităţi de alimentaţie publică.

Reţeaua infracţională a câştigat licitaţii organizate pe bani europeni şi au furnizat alimente la cantine sociale, în unităţi de jandarmi sau în penitenciare. Unii dintre principalii furnizori de carne alterată au încheiat, de-a lungul timpului, contracte cu instituţii aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ale Ministerului Justiţiei, ale Ministerului Sănătăţii, dar şi cu primării, care au în administrare şcoli sau grădiniţe.


Până acum anchetatorii au stabilit că reţeaua cărnii stricate funcţiona de cel puţin trei ani. Printre licitaţiile câştigate se numără cea pentru aprovizionarea Cantinei Primăriei din Cluj-Napoca în 2010 şi pentru aprovizionarea Centrului Bugetar de Administrare Creşe, în subordinea căruia se află 13 creşe din municipiul Cluj-Napoca.

Cantina Primăriei, contract cu Michelangelo

Astfel, conform site-ului e-achizitii.com, firma Michelangelo din Cluj-Napoca condusă de Bogdan Radu Curticiu şi Sorin Seleşiu, în prezent arestaţi preventiv, a câştigat, în anul 2010, o licitaţie prin care a aprovizionat Cantina de Ajutor Social cu carne de pasăre.


Cantina aparţine Primăriei Cluj-Napoca, iar contractul a fost finanţat din fonduri comunitare.

Un alt client al Michelangelo este Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa care primit, în urma unei licitaţii organizate în anul 2012, carne şi produse din carne.


Potrivit reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, contractul cu firma Michelangelo a fost reziliat nu înainte ca firma să apuce să livreze 10-15% din carnea prevăzută în contract.

„Firma Michelangelo a câştigat electronic licitaţia, dar la al treilea transport marfa a fost returnată după ce s-a constatat că prezenta unele neconformităţi. Michelangelo a livrat cantinei primăriei peste 700 kilograme de ficat de pasăre şi aproape două tone de pulpe de pui. Firma a încercat să livreze un lot din afara Uniunii Europene, iar marfa părea suspectă, de aceea am luat decizia de a rezilia contractul”, au precizat aceştia.


Copiii din creşe, feriţi de lăcomia patronilor Michelangelo

Primăria Cluj-Napoca dă asigurări că în creşele din oraş carnea alterată nu a ajuns în farfuria copiilor din simplul motiv că în contract erau prevăzuţi indicatori stricţi, iar recepţia mărfii se făcea bucată cu bucată.

„La Centrul Bugetar de Creşe am avut experienţă bună cu firma Michelangelo. În contract erau prevăzute criterii clare şi indicatori stricţi. Recepţia mărfii se făcea bucată cu bucată, având în vedere că se lucra cu copii au fost foarte atenţi. Nu au fost probleme la recepţia mărfii. În prezent şi acest contract este reziliat. Creşele nu comandau produse congelate, doar refrigerate”, a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt la Primăria Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter