Actualitate

Discuţii aprinse pe tema bugetului judeţului Cluj 2014: Toate propunerile PDL au fost respinse. Coroian: Este un buget mincinos şi subdezvoltat

Consilierii judeţeni din USL şi PDL şi-au aruncat cuvinte grele şi s-au acuzat reciproc la dezbaterea proiectului de buget al judeţului Cluj pe 2014. După mai bine de o oră de discuţii, certuri şi amendamente PDL respinse şi amendamente USL aprobate, bugetul judeţului Cluj a fost aprobat cu 25 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi o abţinere.

Bugetul din acest a judeţului Cluj este în valoare de 805 milioane de lei, „mai mare cu aproximativ 10%  decât cel de anul trecut”, după cum susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj. Cei mai mulţi bani, peste 20% din totalul bugetului, vor merge către asistenţa socială. Învăţământul preuniversitar va beneficia şi el de sume consistente, la fel ca şi unele spitale.

Până să se voteze, proiectul a dus la numeroase discuţii aprinse şi acuzaţii între consilieri.


Discuţiile au început după ce liderul consilierilor judeţeni ai PDL, Alexandru Coroian, a declarat că PDL depune mai multe amendamente la buget.

„Nici în acest an nu a existat o dezbatere publică, nu a existat o informaţie cum prevede legea, bugetul să fie publicat, a  existat o singură foaie A4 cu nişte sume. Acest buget este un buget fără viziune, mincinos şi al subdezvoltării. Trecând peste dispreţul maxim când trebuia să faceţi o dezbatere publică, legat de venituri, nici de această dată nu se revarsă laptele şi mierea. Veniturile din cotele defalcate pe impozitul pe venit sunt mai mici decât în 2013, cu 10,2%”, a declarat Coroian.


„Nu este adevărat”, au replicat consilierii judeţeni Ioan Petran (PNL) şi Horea Uioreanu.

În discuţie a intervenit şi consilierul Dănuţ Canta (PSD).


„Luaţi oxigen aiurea. Dacă nu ştii să citeşti din buget du-te învaţă acasă şi învaţă ce înseamnă cote defalcate, eşti la al doilea mandat şi habar nu ai să citeşti un buget”, l-a apostrofat Canta pe Coroian.

„Eu nu sunt dispus să ascult aceste minciuni şi manipulări. Sunt josnice, domnule preşedinte Uioreanu vă rog să-i daţi cuvântul la diverse domnului Coroian. Vine cu acest circ în consiliul judeţean”, a replicat vicepreşedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu.


PDL acuză: Bugetul nu a crescut

Alexandru Coroian a dus discuţia şi mai departe şi i-a acuzat pe cei de la USL de minciună când spun că bugetul pe anul 2014 al judeţului este mai mare decât cel din 2013.

„Că bugetul a crescut nu are baze reale, aţi luat nişte sume, le-aţi retransferat anul acesta şi aţi spus că bugetul a crescut, e o minciună, e o creştere artificială. O să vă arăt cu cifre că această creştere e falsă. De ce nu avem cifrele pe 2015, pe 2016, pe 2017 aşa cum prevede legea, cifrele pentru dezvoltare, investiţii pe aceşti ani? Nu avem nicio estimare pe 2015 şi 2016 însă anul trecut am avut, în schimb avem o creştere artificială”, a întrebat Coroian.


„Ca să întrebaţi voi”, a replicat Canta.

Amendamente PDL respinse pe bandă rulantă

Consilierii judeţeni ai PDL au venit cu o serie de amendamente, toate fiind respinse la vot.

„Legat de cheltuieli, bugetul e mai mic pe sănătate, astăzi avem 6,6 milioane de lei, anul trecut am avut 6,8 milioane de lei. Bugetul la salvamont e mai mic, 1,3 milioane anul trecut, 900.000 lei anul acesta. Legat de programul pentru şcoli avem un milion de lei. Sunt necesare mai bine de trei milioane de lei pentru introducere apă canalizare şi aţi promis că în doi ani de zile se rezolvă această problemă. Nici în acest an nu veţi rezolva problema. Propunem să nu se acorde la Clujana şi la firma Pază şi Protecţie Cluj SRL sugerând ca soluţie să se ia modelul aeroportului să se împrumute şi să garantăm astfel de împrumuturi. Mi se pare corect să nu majorăm acest capital social. Mai propun să se reducă bugetul cu 200.000 al Asociaţiei Produs de Cluj, nu e timpul să pierdem timpul prin străinătăţi. Nu cred că avem nevoie să plătim 78.000 de lei pentru un Duster la Direcţia de Asistenţă Socială, nu cred că este necesar anul acesta”, a declarat Coroian.

„Avem următoaele propuneri. Spitalul Regional de Urgenţă, vrem să se actualizeze proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate şi să alocăm 500.000 de lei. La Salvamont, trebuie să recunoaştem meritul presei care a venit cu această propunere, să dotam salvamontul cu un snowmobil şi cu ATV-uri, propunem o sumă de 100.000 de lei, sunt dotări care pot salva vieţi. Vrem un nou program regional de reabilitare a drumurilor pe fonduri europene, toate drumurile judeţene care nu sunt prinse în programe de reabilitate plus cele care nu vor fi finalizate pe programele existente aş vrea să facă parte dintr-un nou program de reabilitare pe fonduri europene, noi să venim cu cofinanţare”, a mai spus liderul PDL.

Toate propunerile lui Coroian au căzut la vot cu 9 voturi „pentru” şi 17 „împotrivă”.

Dănuţ Canta s-a legat, din nou, de propunerile PDL.

„După ce aţi distrus Clujana acuma sunteţi împotrivă să refaceţi Clujana, este o nemernicie, eu nu cred că cetăţenii v-au trimis aici să nu aprobaţi alocarea unei sume pentru refacerea Clujana. Produs de Cluj a fost iniţiat pe vremea celuilalt mandat, când s-au pus bazele, aruncaţi în aer, ce interes meschin aveţi, vreţi să introduceţi pe altcineva în schemă? E produs de Cluj, vă opuneţi dezvoltării producătorilor şi produselor de Cluj, e o nemernicie. Dacă trebuie încă un Duster, dacă cineva a făcut o notă de fundamentare este pentru că au nevoie, dacă este nevoie, este nevoie. Singurul lucru pe care îl susţin sunt drumuri europene”,a  replicat Canta.

Top spitale

În urma votării bugetului, cei mai mulţi bani la capitolul „sănătate” merg către Spitalul de Copii, 76 de milioane de lei, urmat de Spitalul de Recuperare, 46 milioane de lei, Spitalul de Boli Infecţioase, 39 milioane de lei şi Spitalul de Pneumoftiziologie, 21 milioane de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter