Actualitate

Consiliul Judeţean Cluj se îndatorează la bănci cu 30 de milioane de euro

Consiliul Judeţean Cluj va contracta un credit de aproximativ 30 de milioane de euro pentru cofinaţarea unor proiecte europene, pentru dezvoltare şi pentru reabilitarea drumurilor judeţene. Hotărârea privind contractarea finanţării va fi supusă votului consilierilor judeţeni în şedinţa de miercuri.

În prezent se află în derulare în diferite stadii de implementare proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile a căror documentaţii tehnico-economice au fost aprobate prin hotărâri ale Consiliului Judeţean Cluj, proiecte care necesită sume importante pentru cofinanţare şi pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile.

"În acest sens pentru asigurarea resurselor financiare în bună corelare cu derularea proiectelor si având în vedere că acestea au termenele de finalizare în anul 2014, respectiv anul 2015 se impune necesitatea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 134.220.000 lei pentru cofinanţarea unor proiecte, Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Cluj, modernizarea infrastructurii de acces in zona turistică Răchițele - Prislop - Ic Ponor, pentru parcurile industriale Tetarom I şi IV, pentru extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţele Cluj şi Sălaj şi pentru studiile pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă la Aeroportul Cluj-Napoca TEN-T”, se arată în referatul de aprobare.


Dacă proiectul de hotărâre va trece de votul consilierilor judeţeni, creditul, în valoare de 134.220.000 lei, va fi returnat în maximum 10 ani.

„Perioada de rambursare va fi de maximum 10 ani, dar această perioadă poate fi şi mai mică în funcţie de rezultatele licitaţiilor pentru aceste proiecte”, spun reprezentanţii CJ Cluj.


„Contractarea finanţării rambursabile se face pentru realizarea investiţiilor publice de interes local, respectiv proiecte care beneficiază de fonduri externe nerambursabile”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Astfel, în proiectul de hotărâre se arată faptul că pentru Sistemul de managemet integrat al deşeurilor în judeţul Cluj contribuţia Consiliului Judeţean Cluj este de 58.130.641 de lei, pentru Parcul industrial Tetarom I contribuţia totală este de 38.404.822 lei, iar pentru Parcul industrial Tetarom IV contribuţia CJ Cluj este de 28.700.499 de lei. În ceea ce priveşte modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop-Ic Ponor, cheltuielile Consiliului Judeţean Cluj se ridică la suma de 2.760.457 de lei, iar pentru extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţele Cluj şi Sălaj CJ Cluj are nevoie de 3.224.020 de lei. Pentru studiile privind dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă la Aeroportul Cluj-Napoca suma necesară este de 3.000.000 de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter