Actualitate

Noua pistă a Aeroportului Cluj-Napoca, inaugurată în 26 octombrie. Traficul va creşte cu 5% pe an

În 26 octombrie va fi inaugurată prima etapă, în lungime de 2.100 metri, a noii piste a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. Etapa a doua înseamnă prelungirea piste de la 2.100 metri la 3.500 metri.

Lucrările pentru realizarea primei etape a noii piste a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca au fost încheiate, iar acum se fac teste astfel încât în 26 octombrie să fie pregătită pentru inaugurare.

David Ciceo, directorul Aeroportului Cluj-Napoca a declarat că investiţia pentru prima etapă a pistei este de aproape 40 milioane euro, suma fiind susţinută de Consiliul Judeţean. Până în momentul de faţă nu au fost plătiţi toţi banii pentru lucrările la pistă, însă cel mai probabil, vor fi alocaţi 50 milioane lei din fondul naţional de dezvoltare. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a propus Guvernului un proiect de hotărâre prin care să fie alocaţi aceşti bani pentru lucrările la noua pistă.


„Finalizarea pistei de decolare-aterizare 07-25 la Aeroportul Cluj-Napoca, cu toate facilităţile aferente (balizaj luminos şi sisteme de apropiere, cale de rulare şi bretele de legătură, platforme de staţionare, echipamente de radionavigaţie), va duce la posibilitatea unui trafic cu aeronave de lung curier şi la creşterea capacităţii aeroportuare, dar şi la promovarea dezvoltării turismului, respectiv la dezvoltarea economică a municipiului Cluj-Napoca, a judeţului Cluj şi a Regiunii de Nord-Vest”, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern. Cei 50 milioane lei ar putea fi alocaţi la următoarea rectificare bugetară, din această toamnă.

Noua pistă va creşte traficul în fiecare an

Directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca a menţionat că odată cu darea în folosinţă a noii piste traficul aerian va creşte cu 5% în fiecare an. Acest aspect este cu atât mai important cu cât traficul de pe aeroporturile din România a înregistrat scăderi în primele şase luni ale anului.


“Traficul a scăzut în primele şase luni ale anului cu 2-3%, dar suntem oprimişti că va trece şi criza. Ne bucurăm că Aeroportul Henri Coandă are o creştere importantă a traficului, cel din Cluj, de asemenea, cel din Târgu Mureş. Sunt aeroporturi care cresc, dar în următorii ani ne aşteptăm la o creştere şi datorită dezvoltării investiţiilor străine. Consiliul Judeţean Cluj, de exemplu, a avut un program de succes cu parcurile industriale, iar investitorii străini au contribuit la dezvoltarea traficului. În semestrul doi este un trafic mai mare, iar pentru tot anul sperăm măcar să nu fie scădere. Multe companii aeriene au probleme în această perioadă, dar suntem optimişti”, a explicat David Ciceo, citat de Mediafax.

Pentru aeroportul din Cluj-Napoca, Ciceo estimează pentru acest an un trafic de peste un milion de pasageri, acesta fiind cel mai important din ţară, după Bucureşti.

Ultimele Stiri
abonare newsletter