Actualitate

Avans substanțial pe drumul expres Cluj-Autostrada Transilvania. „Un ciot ce va elimina tranzitul din Turda, un coșmar pentru șoferi și localnici”

Cei 5 km de drum de legătură Cluj-A3 vor elimina traficul nedorit din municipiul Turda. În două luni, stadiul fizic al lucrărilor este de 10%, cu șanse reale de finalizare în decembrie 2024.

Lucrări la drumul expres Cluj-A3, prin Tureni/Foto: Asociația Pro Infrastructura Facebook.com Lucrări la drumul expres Cluj-A3, prin Tureni/Foto: Asociația Pro Infrastructura Facebook.com

 

 


Lucările la drumul expres de la Tureni, ce va asigura legătura dintre DN 1 și Autostrada Transilvania, au început în septembrie 2023. În decurs de două luni, lucrările au avansat substanțial, astfel încât specialiștii de la Asociația Pro Infrastructura (API) estimează deschiderea circulației pe traseu din decembrie anul viitor, chiar dacă termenul final este stabilit pentru februarie 2025. 

 


Potrivit ultimelor filmări înregistrate în zona șantierului, două treimi din săpături au fost deja realizate. Firma care derulează proiectul are la dispoziție 18 luni pentru realizarea celor 5 km de drum expres. 

„Un ciot care va elimina tranzitul orașului Turda” 

Clujenii așteaptă de ani de zile soluții de trafic, prin care să poată evita tranzitarea municipiului Turda. Astfel, tranzitul prin Turda ar putea deveni istorie odată cu deschiderea drumului expres Cluj-Autostrada Transilvania.


„Cei nici 5 kilometri de lângă Tureni sunt așteptați cu sufletul la gură de clujeni și de toți șoferii aflați în tranzit. Chinul lor ar putea să se termine mai repede, la sfârșit de 2024.

Cei de la Dimex, în asociere cu Obras, OPR, Autotehnorom și Con-A, au atacat lotul cu mult tupeu și ne dau speranțe că ar putea face o mare performanță în prima lor aventură ca lideri pe un proiect major de infrastructură rutieră: inaugurare în decembrie 2024, înainte de termenul contractual, februarie 2025”, notează reprezentanții API. 


CITEȘTE ȘI: 
Până la finalizarea DX Tureni-A3…coșmar la traversarea municipiului Turda. VIDEO

Drumul expres va lega, într-un final, municipiile Turda și Dej.

„Șantierul arată foarte bine: stadiu fizic general aproximativ 10% după primele două luni și jumătate din cele 18 de execuție directă, două treimi din săpături realizate. Ceva emoții ne dau partenerii de la Con-A care sunt responsabili cu structurile. Ne asigură însă că și-au calculat bine pașii.


Suntem cu ochii (și) pe acest proiect. Un ciot care va tăia multe, multe minute eliminând tranzitul orașului Turda, un coșmar deopotrivă pentru șoferi și localnici”, potrivit sursei citate. 

Câștigătorul proiectului este Dimex 2000 în asociere cu alte patru companii: Obras, OPR, Autotehnorom și Con-A. Constructorii au la dispoziție aproape 563 milioane de lei fără TVA și 18 luni pentru execuția lucrărilor. 

CITEȘTE ȘI: 
POZA ZILEI. Noi tendințe în materie de transport pe drumurile publice din Turda, în 2023

Sfârșitul lui februarie 2025 este termenul de finalizare, scriptic. Antreprenorii par hotărâți să termine în decembrie 2024. 

„Este unn obiectiv ambițios, dar perfect fezabil la cum se mișcă în teren în acest moment”, arată Pro Infrastructura. 

Realizarea noii legături a municipiului Cluj-Napoca la Autostrada Transilvania va contribui la descongestionarea traficului de pe ruta Baciu – Cluj-Napoca – Bulevardul Muncii – Apahida. De asemenea, traficul Gilău - Cluj-Napoca va fi diminuat, având în vedere posibilitatea utilizării viitoarei conexiuni cu Autostrada Transilvania.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Au început lucrările la drumul expres Cluj-Autostrada Transilvania

Primul drum expres din Ardeal. Drumul de legătură Autostrada Transilvania-Oradea, cu o lungime de 19 km, deschis circulației în decembrie

Ultimele Stiri
abonare newsletter