Actualitate

Avertizare meteo de vreme severă, furtuni și ploi. Cod galben de caniculă în Cluj

O nouă avertizare de vreme severă și fenomene de instabilitate amosferică, cu furtuni şi ploi de până la 80 de l/mp, a fost emisă de meteorologi. Clujul este vizat de un Cod Galben de caniculă.

Vreme instabilă în țară. Caniculă în Cluj/Foto: pixabay.com Vreme instabilă în țară. Caniculă în Cluj/Foto: pixabay.com

 

 


Avertizare meteo ANM de cod portocaliu, valabilă în intervalul 5 august, ora 18.00 - 6 august, ora 10.00, pentru mai multe regiuni din sud-vestul țării. 

 


Mesajul de avertizare meteo emis de meteorologi anunță instabilitate atmosferică accentuată, care va genera fenomene meteo extreme în nouă judeţe din ţară.

În județele Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Gorj și în zona de munte a județului Vâlcea și Alba vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 70...80 km/h) și pe arii restrânse vijelii puternice și grindină.


„În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...50 l/mp și izolat de peste 70...80 l/mp", se arată în avertizarea meteo emisă, sâmbătă, de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Cod portocaliu și galben emise de ANM pentru 5-6 august 2023/Foto: ANM

 


Cod Galben de caniculă în Cluj

În intervalul 5 august, ora 13.00 - 6 august, ora 10.00, meteorologii au emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

„În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Oltenia, vestul Transilvaniei și al Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină.


În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp”, potrivit ANM. 

În Cluj este valabil codul galben de caniculă, cu temperaturi ce vor atinge 35 de grade Celsius, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat, în Cluj/Foto: ANM

De asemenea, pe parcursul zilei de duminică instabilitatea atmosferică se va manifesta îndeosebi în jumătatea de est a teritoriului. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Căldură extremă în România. Zi de foc în Cluj, cu temperaturi de până la 35 de grade

Ultimele Stiri
abonare newsletter