Actualitate

Atenție, șoferi! Drumuri afectate de polei în zona Ciurila. Județul Cluj, sub cod galben de ninsori

Drumurile din zona comunei Ciurila sunt afectate de polei miercuri dimineața. Județul Cluj se află sub o avertizare de cod galben de „ninsori și strat de zăpadă”.

Polei pe drumurile din Ciurla / Foto: Info Trafic jud. Cluj Polei pe drumurile din Ciurla / Foto: Info Trafic jud. Cluj

 

 


Iarna pare că nu vrea să plece nici în luna aprilie, iar șoferii au de suferit din această cauză. Aceștia trebuie să fie atenți cum circulă prin județ, fiindcă unele drumuri pot să fie alunecoase din cauza poleiului și a ninsorii.

 


În zona Ciurila, județul Cluj, drumurile sunt afectate de polei miercuri dimineața, 5 aprilie. 

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben de vant puternic, ninsori și strat de zăpadă care vizează întreg județul Cluj, deci șoferii trebuie să fie atenți fiindcă sigur vor mai da de alte drumuri acoperite cu polei și zăpadă.


Avertizarea meteorologică este valabilă până miercuri la ora 14:00. „Vântul va avea intensificări temporare în Muntenia, Dobrogea și local în Oltenia și Moldova unde rafalele vor depăși 55...65 km/h și pe arii restrânse 70...75 km/h. La munte, în Transilvania și local în Maramureș vor fi precipitații, predominant ninsori, temporar viscolite și se va depune strat de zăpadă”, a transmis ANM.

Cum trebuie să conduci când drumurile sunt acoperite de polei

În contextul condițiilor meteorologice din aceste zile (zăpada și polei pe drumuri), în scopul prevenirii accidentelor, șoferii trebuie să țină cont de următoarele lucruri:


  • Informați-vă și pregătiți-vă corespunzător înainte de a pleca la drum, despre condiţiile meteo şi starea drumurilor.
  • Puteți fi informați cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al I.G.P.R.
  • Anterior deplasării, asigurați-vă că instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire sunt în stare bună de funcționare și verificați nivelul uleiului, combustibilului, antigelului și al lichidului de parbriz.
  • Atenție la viteza de deplasare! Adaptați-o în funcție de condițiile de drum, astfel încât orice manevră să poată fi efectuată în condiții de siguranță!
    Respectați regimul legal de viteză!

IMPORTANT: Șoferul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților (...) atunci când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente.

  • Conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, este permisă doar dacă autovehiculul este dotat cu anvelope de iarnă, conform prevederilor în vigoare.
  • În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini este recomandat să folosiți frâna de motor.
  • Nu bruscați comenzile și păstrați o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Pe timp de ceață şi ninsoare, distanţele sunt mai greu de apreciat!
  • În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Manifestați calm, nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule! Să nu uităm de politețea rutieră!
  • În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mai mare de autovehicul în condiții de vizibilitate redusă.

CITEȘTE ȘI:

Iarna a revenit la Cluj. Cât mai țin ninsorile și când se încălzește vremea? - FOTO

COD GALBEN de ploi și vreme deosebit de rece, la Cluj

abonare newsletter