Actualitate

Pericol de înec! Nu vă „aventuraţi” pe lacurile și râurile înghețate din Cluj: „NU sunt patinoare”

Fenomenele meteorologice extreme din ultima perioadă a făcut ca lacurile și râurile din Cluj să îngheţe. Tot mai mulţi oameni se încumetă să se aventureze pe gheaţă, riscându-și viața.

Curgere de sloiuri pe râul Beliș, județul Cluj/ Foto: Apele Române Someș-Tisa - Facebook Curgere de sloiuri pe râul Beliș, județul Cluj/ Foto: Apele Române Someș-Tisa - Facebook

 

 


Având în vedere temperaturile scăzute din ultima perioadă, mai multe lacuri și râuri din județul Cluj au înghețat.

 


Reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa avertizează în legătură cu pericolele create de înghețarea apelor din zona județelor Cluj, Bistrița-Năsăud și Maramureș. Pentru a evita orice incident care se poate sfârși tragic, aceștia monitorizează atent valorile hidrografice ale bazinului  hidrografic Someș-Tisa și le recomandă locuitorilor din zonă să nu se aventureze pe ghețușul format pe cursurile de apă și lacurile regiunii. 

„Râurile și lacurile nu sunt patinoare.


Mersul pe gheață poate părea inofensiv, însă pericolul de accidente cauzate de ruperea gheții este real. Temperaturile cu valori negative au condus la apariția formațiunilor de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață) pe majoritatea cursurilor de apă din bazinul hidrografic Someș-Tisa. În perioada imediat următoare, acestea vor fi în extindere și intensificare. Nivelurile cursurilor de apă au fost variabile, în funcție de evoluția debitelor și, mai ales, a formațiunilor de gheață dezvoltate pe râuri”, au transmis reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

Aval de stația hidrometrică POIANA HOREA/ râul Beliș, județul Cluj/ Foto: Apele Române Someș-Tisa
 
Amonte de stația hidrometrică Mița/ râul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud/ Foto: Apele Române Someș-Tisa
Stația hidrometrică Leordina/ râul Vișeu, județul Maramureș/ Foto: Apele Române Someș-Tisa - Facebook

Aceștia monitorizează permanent situația cursurilor de apă și a lucrărilor hidrotehnice, expuse în această perioadă fenomenelor de îngheț.


„Evoluția acestor fenomene, a precipitațiilor, a stratului de zăpadă și a echivalentului în apă al acestuia, a nivelurilor și a debitelor râurilor, precum și a volumelor de apă din principalele lacuri de acumulare sunt monitorizate și colectate zilnic de către Birourile Hidrologie. Datele și informațiile sunt utilizate de către Dispeceratul instituției pentru a întocmi rapoarte, care sunt transmise prin fluxul informațional la instituțiile responsabile”, a transmis Apele Române Someș-Tisa.

CITEȘTE ȘI:

Timpul pare că a încremenit la Stația Meteo de pe Vârful Vlădeasa. Zăpada a creat peisaje de basm. GALERIE FOTO

Un băiat a căzut într-un lac înghețat, în Brașov. Scafandrii l-au găsit după o căutare de câteva ore

Ultimele Stiri
abonare newsletter