Actualitate

Garaje, transformate în apartamente în Cluj-Napoca. Boc: „Când am mers să demolăm, ne-a atacat în instanță”

Zeci de parcări au fost transformate în apartamente într-un bloc din Cluj-Napoca. Deși garajele reamenajate trebuiau desființate în urmă cu mai bine de un an, din cauza unei contestații făcute de dezvoltatorul imobiliar procesul de demolare trebuie să mai aștepte.

40 de garaje, transformate în apartamente într-un bloc din Cluj-Napoca / Foto: arhivă 40 de garaje, transformate în apartamente într-un bloc din Cluj-Napoca / Foto: arhivă

 

 


Un dezvoltator imobiliar a transformat garajele dintr-un bloc în apartamente, în Cluj-Napoca. Fapta acestuia a ajuns în evidența Primăriei municipiului în urmă cu mai bine de un an.

 


Deși acestea trebuiau demolate de multă vreme, „garajele locuibile” încă nu au fost desființate. Emil Boc a explicat, într-o emisiune radio, ce s-a întâmplat în ultimul an.

Atunci când Primăria a mers cu forța să demoleze apartamentele respective, dezvoltatorul imobiliar a atacat decizia în instanță, iar în momentul de față există procese în desfășurare.


Din acest motiv, primarul spune că nu poate să mai facă nimic până când nu este dată sentința definitivă:

„Sunt procese în instanță. Dragii mei, eu nu am ce face când sunt în instanță, cât timp setințele nu sunt rămase definitive. S-a făcut contestație la executarea impusă de noi. Deci când m-am dus să demolăm, el ne-a făcut contestație în instanță. Până nu se soluționează contestația în instanță eu nu pot să fac, e abuz în serviciu. Ați văzut că unii chiar sunt reținuți așa pentru simple presupuse fapte, darămite să intervii când ai o sentință care e atacată în instanță și e pe rol. Acolo, da, l-am dat în judecată, am obținut sentință de desființare, ne-am dus cu forța statului prin firmele de specialitate să demolăm. Când ne-am dus, el a atacat în instanță decizia noastră de demolare.


Bineînțeles că vom câștiga, dar trece timp. Și evident că asta enervează. (...) Noi nu putem face altceva decât să respectăm legea și să apărăm legea. Suntem solidari cu toată lumea, încercăm să sprijinim, dar în cadrul legii. Nimic în afară. Acesta este mesajul pe care îl dau întotdeauna în Primărie. Noi suntem puși să avem o atitudine pro-cetățean. Cu calm, profesionalism, echilibru, pe fiecare ajutăm în funcție de problema pe care o are”, a spus Emil Boc.

Constructorul, acuzat de „crimă urbanistică” de către Boc

40 de parcări de la subsolul unui bloc din cartierul Mărăști au fost transformate în apartamente de către un investitor, după ce a obținut autorizație de construire de la Primărie, în vederea costruirii parcărilor.


Primarul Emil Boc l-a dat în judecată pe constructor, câștigând procesul și acuzând că aceste practici reprezintă o „crimă urbanistică”, în anul 2021.

„Sunt niște criminali urbanistici acei oameni, care fac acele lucruri. Bineînțeles, se fac procese penale, plângeri în instanță. Am avut vreo două sau trei cazuri în Cluj, evident că i-am prins. Oamenii care locuiesc acolo nu vor putea avea niciodată un contract legal, nu vor putea să intabuleze. Se vor demola oricum prin instanță. Nu se poate așa ceva, aceea e o crimă urbanistică care ține de cea mai urâtă formă de manifestare a spiritului antreprenorial, nu așa se fac afaceri într-o societate democratică, să îți bați joc de calitatea vieții oamenilor, doar pentru profit”, declara edilul clujean, la începutul lunii iunie, 2021.

Deși procesul a fost câștigat, inițial, de Primărie, dezvoltatorul a depus contestație și nu se poate face nimic până la primirea sentinței definitive.

CITEȘTE ȘI:

„Criminalul urbanistic” care a transformat garajele în apartamente și-a cerut scuze de la Boc. Va demola totul pe cheltuiala sa

Boc tună și fulgeră! Parcările transformate în apartamente, desființate: „Nu îți este rușine, nemernicule?”

abonare newsletter