Actualitate

Boc, elogiu adus Reginei Elisabeta: „Un model pentru orice om politic de pe planetă”. Pe Regele Charles l-a întâlnit de două ori

Emil Boc a făcut un elogiu Reginei Elisabeta, despre care spune că a fost un „fabulos om de stat”, iar pentru un „pământean” s-a apropiat pe cât posibil de divinitate, prin munca pe care a depus-o în slujba poporului. Primarul Clujului a amintit și despre momentele în care l-a întâlnit cu noul Rege, Charles al III-lea.

Regele Charles al III-lea, întâmpinat de clujeni după ceremonia de la UBB în care a primit titlul de Doctor Honoris Causa, în anul 2017 / Foto: monitorulcj.ro Regele Charles al III-lea, întâmpinat de clujeni după ceremonia de la UBB în care a primit titlul de Doctor Honoris Causa, în anul 2017 / Foto: monitorulcj.ro

 

 


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a postat un mesaj pe Twitter după moartea Reginei Elisabeta a II-a, în care transmite „glorie eternă și respect” Majestății Sale:

„Glorie eternă și respect pentru Regina Elisabeta a II-a! Un om de stat model, cu un profund sentiment de loialitate față de poporul ei, Majestatea Sa a făcut ca slujirea națiunii și a Regatului Unit să fie angajamentul vieții sale. Majestatea Sa a fost întruchiparea datoriei bine definite, a adevăratei conduceri, a echilibrului, a decenței, a cumpătării și a calmului imperial”, a scris Emil Boc pe pagina sa de Twitter.


De asemenea, în cadrul unei emisiuni radio, edilul a vorbit despre experiența Reginei, pe care o consideră „un model pentru orice om politic de pe această planetă”:

„Vreau să dedicăm un moment acestui fabulos om de stat. După părerea mea, regina Elisabeta a II-a este un model de om de stat care a făcut din slujirea națiunii britanice datoria vieții sale. (…) Amintiți-vă că doar cu două zile înainte de a trece printre îngeri nu a ezitat să își facă datoria de monarh și șef al statului și a primit și nominalizat viitorul premier al Marii Britanii, ca de altfel al XV-lea premier pe care l-a nominalizat. Cred că regina Elisabeta a II-a va rămâne un model pentru orice om politic de pe această planetă. Cred că prin prestația ei, maxim cât este posibil pentru un pământean, s-a apropiat de dimensiunea divină a exercitării unei funcții publice. 


Pur și simplu, de aceea este atât de respectată, i se aduce un omagiu extins de pe toată planeta pentru că este întruchiparea a ceeea ce înseamnă datoria bine îndeplinită, loialitatea față de țară și națiunea sa și respectul pentru valorile poporului. Ca să nu mai vorbim de uriașa experiență pe care o lasă în istorie, unică. Nu știu dacă va mai fi egalată vreodată. Vorbim de 15 premieri, de la Churchill până la ultimul premier pe care l-a nominalizat acum două zile, a întâlnit 12 președinți americani, a fost martoră la construirea și dărâmarea Zidului Berlinului, la intrarea și ieșirea Marii Britanii în Uniunea Europeană, la instaurarea și căderea comunismului. E greu să mai egalezi o asemenea experiență și să păstrezi forța Marii Națiuni Britanice”, a spus Emil Boc.

„Sistem monarhic european pierde cel mai important lider”

Despre moartea Reginei Elisabeta a II-a, Emil Boc mai spune că este „o pierdere uriașă” pentru întreg sistemul monarhic european. Edilul speră că monarhia britanică „să continue” și îi urează succes noului Rege al Marii Britanii, Charles al III-lea:


„Cred că astăzi întregul sistem monarhic european pierde cel mai important lider al său. Astăzi poți să fii monarhist sau anti-monarhist, dar nu poți să nu o respecți pe regina Elisabeta a II-a, este imposibil. Oricât de anti-monarhist ai fi, nu poți să nu apreciezi acest om de stat. Pentru cei care sunt „pro” monarhie cu atât mai mult este o pierdere uriașă.

Sper ca monarhia britanică să continue, pentru că are o mie de ani de existență și este modelul de echilibru democratic. Iată, se poate și cu monarh și cu președinte cum este în SUA, sunt cele două modele mari la care apare modelul semi-prezidențial cum este în Europa, cu președinte și premier. Aceste sunt cele trei mari modele de guvernare democratică. Trebuie să reușească în continuarea pentru că dacă ele reușesc, democrația reușește. Până la urmă, toate au în centrul lor valorile libertății, egalității, democrației statului de drept, etc. Toate aceste valori sunt întruchipate de aceste modele de guvernare (...) Modelul britanic, inspirat de o mie de ani de guvernare, bazată pe monarhie, va rămâne sper pentru o lungă perioadă de timp un model de stabilitate democratică. Glorie și respect etern Reginei Elisabeta a II-a.


Și cum se spune în Franța: regele a murit, trăiască regele. Asta înseamnă continuitatea sistemului monarhic. La cei 73 de ani ai săi, Charles al III-lea, noul monarh al Marii Britanii, îi urăm succes. Este un om care s-a pregătit toată viața pentru această funcție. Poate este liderul mondial care s-a pregătit cel mai mult pentru o funcție și cu atât mai mult cred că va face față tuturor provocărilor pe care le are”, a spus Emil Boc.

Când era premier, Boc l-a întâlnit pe Regele Charles

Pe vremea când era premierul României, Emil Boc l-a întâlnit pe Regele Charles al III-lea al. Prima dată când l-a întâlnit, cei doi se aflau la Palatul Victoria, iar Charles i-a spus lui Boc că România este o țară frumoasă, pe care să încerce „să nu o distrugă”. 

A doua întâlnire dintre cei doi a avut loc când Charles al III-lea a devenit Doctor Honoris Causa al UBB:

„Am avut ocazia să îl întâlnesc de cel puțin două ori. În calitate de prim-ministru l-am întâlnit la București, la Palatul Victoria. Am avut o discuție lungă și este un iubitor al României neafectate de ceea ce înseamnă schimbări climatice. Îmi amintesc ce spunea atunci la Palatul Victoria, ce minunată țară avem și să avem grijă să nu o distrugem din perspectivă aceasta a schimbărilor climatice pentru că odată distrusă, greu o mai recuperezi. Se referea la distrugerea pădurilor, a dimensiunii verzi a acestei țări, pentru că el spunea că Marea Britanie a făcut o greșeală la un moment dat când a accelerat procesul de destructurare a naturii date de Dumnezeu și apoi cu greu o mai poți reface. El ne spunea că avem o țară extraordinară și să o protejăm.

L-am mai întâlnit la Cluj când a devenit Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai, în urmă cu câțiva ani. Atunci, Ioan Aurel Pop a fost rector și am avut plăcerea din nou să-l întâlnesc aici la Cluj cu ocazia vizitei domniei sale. E un om, repet, echilibrat care e pregătit pentru această funcție și asta va fi noua lui provocare, să se ridice la nivelul așteptărilor opiniei publice”, și-a amintit edilu.

CITEȘTE ȘI:

Prințul Charles, ambasadorul turismului local în România. Ceea ce nu reușește Ministerul Turismului, o face prințul de Wales! VIDEO

Voluntari clujeni, lăudați de prințul Charles: „Sunt mândru de ce faceți”

Prinţul Charles vine la înmormântarea REGELUI. Ce spune reprezentantul Patriarhiei despre cea de-a doua monarhie puternică a Europei

Prinţul Charles a făcut o baie de mulţime la Cluj. Vezi cum l-au întâmpinat clujenii - GALERIE FOTO

GESTUL ULUITOR făcut de Prinţul Charles la Cluj-Napoca. Mesajul în limba română cu care a uimit pe toată lumea / AUDIO

Ultimele Stiri
abonare newsletter