Actualitate

Studiu. Politicienii trăiesc mai mult decât oamenii pe care îi reprezintă

Oamenii politici trăiesc, în general, mai mult decât oamenii din comunitățile pe care le reprezintă, arată un nou studiu realizat de cercetători în domeniul economiei sănătății, de la Universitatea din Oxford și Universitatea din Melbourne.

 

Aceștia arată, într-o sinteză prezentată în The Conversation, că analiza datelor în rândul politicienilor din 11 țări dezvoltate confirmă faptul că politicienii, ca reprezentanți ai elitelor, au avantaje față de oamenii de rând inclusiv din punct de vedere al speranței de viață, scrie edupedu.ro.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Autorii arată că în multe țări inegalitățile la nivel de venituri și avuție sunt în creștere, ajungându-se la estimarea consacrată potrivit căreia primii 1% dintre cei mai bine plătiți oameni din lume atrag 20% din veniturile globale – iar elita are avantaje și în alte domenii, precum educația sau sănătatea. Și există studii potrivit cărora aceiași 1% ar trăi cu aproximativ 15 ani mai mult, în medie, decât cei mai săraci 1% oameni.

Studiul cercetătorilor de la Oxford și Melbourne se concentrează pe un segment al elitelor – cel al politicienilor. În cadrul analizei au fost investigate diferențele între rata mortalității în rândul politicienilor și cea valabilă pentru populația generală, în 11 țări dezvoltate: Australia, Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Olanda, Noua Zeelandă, Elveția, Marea Britanie și SUA.


Au fost luate în calcul datele unui număr de 57.000 de politicieni, în unele cazuri mergându-se pe istoricul datelor până acum 200 de ani. Acele date, în funcție de diverși parametri demografici, au fost comparate cu rata mortalității aferentă publicului general.

Principala constatare: dacă pentru aproape toate țările politicienii au avut o rată a mortalității similară cu cea a populației generale la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, în a doua jumătate a secolului trecut durata de viață a politicienilor a crescut mai rapid. Iar în toate țările incluse în studiu politicienii au ajuns să trăiască mai mult decât populația generală.


În prezent, politicienii se pot aștepta să trăiască  cu 3-7 ani mai mult decât un reprezentant al publicului larg. Un politician în vârstă de 45 de ani se poate aștepta să mai trăiască în jur de 40 de ani, pe când speranța de viață pentru populația largă, la aceeași vârstă, este de 34,5-37,8 ani, în funcție de țară.

Potrivit analizei citate, speranța unui politician de 45 de ani privind viața care i-a rămas a crescut, în medie, cu 14,6 ani pe parcursul secolului trecut, pe când speranța populației generale, la același nivel de vârstă, a crescut în medie cu 10,2 ani pentru țările analizate.


Cercetarea arată că există cauze multiple pentru aceste diferențe, nu doar cauze ce țin de venit, având în vedere că inegalitățile în venituri au început să se facă simțite acut din anii ’80, pe când cele privind durata de viață se fac simțite încă din anii ’40. Printre motivele posibile invocate în articolul The Conversation: 

  • diferențele legate de standardele de sănătate și stil de viață – este dat drept exemplul fumatul, obicei la care grupurile profesionale avantajate, inclusiv politicienii, au început să renunțe mai rapid decât alte categorii.
  • noile tipuri de campanie electorală, ce apelează la televiziune și social media, au schimbat tipul de persoane care au șanse de succes în politică.
  • începând din anii ’60 au început să fie disponibile și date privind femeile politician, în condițiile în care se știe că femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații.

CITEȘTE ȘI:

Joe Biden „împinge” Congresul să elimine taxa federală pe benzină. Politicienii români se încăpățânează să nu reducă TVA-ul la carburant

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „The Road to Serfdom. O carte pentru politicienii-economiști și economiștii-politicieni care vor să intervină în prețul combustibililor”

POZA ZILEI. Poți merge la Bruxelles și așa, chiar dacă ești politician. Președintele Moldovei, Maia Sandu, cu Wizz-ul spre capitala Europei

abonare newsletter