Ştiri din Transilvania

Trenul electoral. „Gogoașa” unui senator PSD: „autostrada” feroviară Iași – Oradea, via Cluj!

Imaginația bogată a politicienilor în prag de alegeri este nemărginită. Dacă autostrăzile se construiesc în ritmul melcului, un senator PSD propune realizarea unei „autostrăzi”... feroviare.

 

 


Sătul de „tergiversările” construcției autostrăzii Iași – Târgu Mureș, Vasile Toma, senator al Partidului Social Democrat (PSD) de Iași, propune realizarea unei „autostrăzi feroviare”.

 


Cum regiunea Moldovei a avut parte până în prezent doar de promisiuni – indiferent de cine s-a perindat la conducere – în privința conexiunilor moderne cu restul țării, senatorul PSD vine cu propria variantă de legătură între Moldova și Transilvania – „autostrada” feroviară Iași – Oradea. Mai pe scurt... urcăm mașinile în vagoane și „tagadam tagadam” de-a latul țării!

Pe unde trece (electoral) „autostrada” feroviară Iași – Oradea?

Potrivit visului domnului senator, prin această „autostradă” feroviară s-ar efectua curse zilnice pe traseul Iași – Pașcani – Suceava – Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei – Floreni – Ilva Mică – Dej Călători – Cluj Napoca – Oradea, cu plecări alternative din Iași, respectiv Oradea.


„O soluție ușor de implementat, ce poate fi transpusă rapid în realitate și care facilitează transportul de mărfuri în mod ecologic dinspre Iași, Pașcani, Suceava și Botoșani către Oradea și, mai departe, către celelalte state din Uniunea Europeană”, este soluția propusă de Vasile Toma pentru „a asigura transportul pe relația Iași – Vestul Europei”.

Conform senatorului PSD, această formă de transport ar urma să fie subvenționată din fonduri de mediu în proporție de circa 60%, astfel încât „nimeni nu poate să mai invoce scuze ridicole, piedici absurde și lipsa fondurilor necesare concretizării acestui proiect”.


De asemenea, afirmă Vasile Toma, costurile pentru transportatori ar fi comparabile cu parcursul pe șosele, dar, în acest caz, „avem mai multe avantaje”, cele mai importante fiind: „odihna șoferilor”, „eliminarea riscurilor de accidente”, dar și „eliminarea blocajelor în trafic”.

La ce ar fi bună o „autostradă” feroviară?

„– prin includerea în programul de transport feroviar regulat, se asigură cel mai scurt parcurs de timp, comparabil cu cel de pe șosele, dar, în acest caz, se elimină mult mai multe dintre riscurile specifice transportului de pe șosele;
– se asigură dezvoltarea operatorilor de transport din Iași, precum și domeniul logistică, având în vedere că dezvoltarea economică pe care o antrenează cu sine acest domeniu este una uriașă și pe care mizează orice economie consolidată a lumii;
– se decongestionează (sic!) traficul rutier dinspre Iași către vestul țării și al Europei cu avantaje de timp și siguranță rutieră pentru transportul tuturor celor care călătoresc;
– se asigură accesul la acest traseu și din judetele Suceava și Botoșani.”


De precizat că toate aceste argumente sunt enumerate de senatorul Vasile Toma. Cireașa de pe tort este că, practice, vorbim despre „un tren cu platforme” pe care sunt încărcate TIR-urile, plus „un vagon cușetă pentru conducătorii auto”, spune parlamentarul PSD.

Iași – Oradea, o călătorie „plăcută” de peste 12 ore

Potrivit Mersului Trenurilor, cea mai „scurtă” variantă feroviară directă – pentru călători – între Iași și Oradea durează 12 ore și 15 minute (IR 1833). Pornește la 05:57 din „capitala” Moldovei și ajunge în Bihor la 18:12.

Sunt și variante mai lungi, cu schimb de garnituri la Cluj-Napoca. Evident, pentru a schimba locomotiva electrică pe cea diesel, care va rezista pe „baricade” până la electrificarea liniei ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor.

CITEȘTE ȘI:

Noroc cu Imperiul Austro-Ungar! 10.700 km de cale ferată, puțin peste o treime electrificată


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter