Social

Peste 100.000 de cazuri de violenţă domestică în România, anul trecut. Situație alarmantă în Cluj, unde violența în familie numără sute de cazuri noi de la un an la altul.

În 2023, polițiștii au intevenit la peste 100.000 de cazuri de violenţă domestică sesizate. În Cluj, de la peste 1.200 de cazuri înregistrate cu doi ani în urmă, violența în familie număra anul trecut deja 2.000 de cazuri.

Numărul cazurilor de violență în familie a crescut alarmant, în 2023.Foto: pixabay.com Numărul cazurilor de violență în familie a crescut alarmant, în 2023.Foto: pixabay.com

 

 


Potrivit unui raport al Poliției Române, numărul mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui.

 


Tot anul trecut, polițiștii au emis peste 13.000 de ordine de protecţie provizorii.

În total, numărul faptelor penale din sfera violenţei domestice a fost anul trecut de 57.851 de infracţiuni, în creştere cu 4,8% faţă de anul 2022. Cele mai multe fapte, 35.897, au fost de loviri sau alte violenţe.


Mii de cazuri de violență domestică, în Cluj

Față de anul 2022, în Cluj poate fi urmărită o creștere substanțială a numărului de cazuri de violență în familie. 

În anul 2023 au fost înregistrate 1.999 de cazuri de violență domestică, în creștere față de 2022 când au fost înregistrate 1.277 de infracțiuni privind violența în familie.


„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în anul 2023, polițiștii au intervenit la 1.999 de cazuri de violență domestică, au fost sesizate 1.635 de fapte penale și au fost emise 425 ordine de protecție, respectiv 527 ordine de protecție provizorii”, potrivit informaților oferite de IPJ Cluj.

Pași pentru combaterea violenței în familie

În prezent, în județul Cluj funcționează două adăposturi pentru victimele violenței domestice, însă niciuna nu se află pe raza municipiului Cluj-Napoca.


La nivelul municipiului, din anul 2019 funcționează un centru pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acesta este un centru de consiliere unde victimele violenței domestice primesc sprijin din punct de vedere social, psihologic și juridic.

În toamna anului trecut, administrația locală a inițiat un proiect de realizare a unui adăpost pentru victimele violenței domestice. Noul adăpost, care beneficiază de un termen de realizare estimat la doi ani de zile, va fi realizat în municipiul Cluj-Napoca și va include servicii sociale cu posibilitate de cazare în cele 14 apartamente preconizate pentru investiție.

CITEȘTE ȘI: 
Adăpost pentru victimele violenței domestice, în Cluj-Napoca. Noul centru social, realizat în doi ani de zile

La nivel național, Poliția Română susține că face eforturi pentru a eficientiza sistemul de intervenție în cazurile de violență domestică.

„La nivelul Poliţiei Române se urmăreşte eficientizarea modului de intervenţie la alertele generate de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), potrivit principiului „cel mai apropiat poliţist intervine”, prin dezvoltarea aplicaţiei de monitorizare GPS a echipajelor auto de poliţie ce acţionează în segmentul stradal, instalarea unor camere video montate pe autospeciale şi a unui sistem LPR”, arată raportul citat. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Violența domestică în România: actul sexual cu un minor și violul, cel mai des întâlnite infracțiuni, după lovire

Ultimele Stiri
abonare newsletter