Social

Comemorări la opt ani de la incendiul de la Colectiv

Astăzi se împlinesc opt ani de la incendiul puternic izbucnit în clubul bucureștean Colectiv, în care și-au pierdut viața 65 de tineri care se adunaseră pentru concertul trupei rock Goodbye to Gravity

Comemorări la opt ani de la incendiul de la Colectiv. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea Comemorări la opt ani de la incendiul de la Colectiv. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

 


Pe 30 octombrie 2015 a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv din Bucureşti, cel mai mare incendiu produs într-un club din ţară şi cel mai mare accident după anul 1989, soldat cu 65 de morţi şi 163 de răniţi. Unii dintre ei au murit arși în încăperea cuprinsă de flăcări în doar câteva secunde, iar alții și-au găsit sfârșitul pe paturile de spital, în zilele și săptămânile care au urmat tragediei, din cauza rănilor grave ori a infecțiilor din spitale.

 


Mai multe evenimente anunțate pe rețelele de socializare vor avea loc în toată țara pentru a comemora tragedia petrecută în urmă cu opt ani. La Cluj-Napoca, evenimentul a fost comemorat anual în fața Monumentului Memorandiștilor de pe Bulevardul Eroilor (la clopot). Deocamdată, nu a fost anunțată public o manifestare.

La Cluj-Napoca, tragedia a fost comemorată anual la clopot, pe Bulevardul Eroilor. FOTO: Inquam Photos/ Raul Ștef

Comemorări la București

Activiștii de la Corupția ucide îi invită pe români să aducă un ultim omagiu decedaților, în cursul zilei de astăzi, în fața clubului.


„Vă invităm pe 30 octombrie în fața fostei fabrici Pionierul să le aducem un omagiu celor care au murit nevinovați în incendiu. Din păcate, atitudinea statului român cu privire la incendiu nu s-a schimbat prea mult. Pare că decidenții n-au învățat mare lucru din ce s-a întâmplat atunci. Astăzi trimit răniții mai repede în străinătate pentru că deja știm că spitalele din România sunt bombe biologice, dar în continuare atitudinea este una insuportabil de cinică”, au transmis organizatorii evenimentului din fața clubului unde a avut loc incendiul.

CITEȘTE ȘI


#totistiau. Cum a „virat” Iohannis de la „statul eșuat” la împăcarea cu neputința?

Tot în Capitală, are loc, de la ora 18.30, o manifestare în fața Parchetului General.

„Au trecut 8 ani în care factorii decizionali responsabili pentru numărul mare de morți de la Colectiv nu sunt trași la răspundere. Al 2-lea dosar Colectiv în care sunt anchetate nume cu greutate politică este "în cercetare" la Parchetul General de peste 7 ani. Ne vom strânge la ora 18:30 în fața Parchetului General și apoi, la ora 19:00 vom pleca în marș către Colectiv cu portretele victimelor care nu mai pot cere să li se facă dreptate”, arată organizatorii.


Comemorări și slujbe religioase pentru victimele de la Colectiv. foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

La Iași a fost anunțată o manifestare, de la ora 17, în Piața Unirii.

„După 8 ani de la tragedie, încă nu avem nici legislație pentru protecția la incendiu, nici paturi suficiente pentru tratarea marilor arși. Ni s-a confirmat acest lucru anul acesta, după exploziile de la Crevedia, când statul român a recunoscut că nu «avem tot ce ne trebuie» și a decis mai repede să trimită răniți în străinătate. Măcar atâta să fi învățat în 8 ani”, arată cei din Iași.

Încă nu avem un spital pentru marii arși

Cu toate că faptul că România nu avea un centru specializat pentru marii arși a contribuit la creșterea numărului victimelor de la Colectiv, la opt ani de la tragedie, România încă nu are un astfel de centru. Mai marii țării promiteau atunci construirea unui centru modern destinat marilor arși, dar acesta nu a fost făcut până acum.

În august anul acesta, România a fost din nou prinsă nepregătită de un incendiu de mari dimensiuni, cu zeci de răniți care au suferit arsuri grave: explozia de la Crevedia, soldată cu 57 de răniți. Practic, cel mai grav episod cu pacienți cu arsuri produs după Colectiv ne-a prins din nou nepregătiți - autoritățile nu au fost în stare, în acești 8 ani, să construiască niciun centru pentru tratarea marilor arși. Astfel, 12 dintre răniții de la Crevedia au fost transferați în străinătate pentru tratamente.

CITEȘTE ȘI

România, stat eșuat. Explozia de la Crevedia este doar vârful aisbergului.

 

Avem doar 24 de paturi în unități funcționale pentru arși, care pot trata arsuri medii, până la o anumită complexitate - și centre de mari arși în construcție „pe hârtie” de foarte mulți ani. Acestea sunt: 6 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca); 5 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, București - Spital monodisciplinar (chirurgie plastică și ATI), care nu poate primi mari arși politraumatizați; 3 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, București; 5 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara; 5 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași; 2 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, desființate ca urmare a unor lucrări de renovare, aflate în acest moment în reorganizare și reconformare la standarde în urma controlului efectuat de Inspecția Sanitară de Stat.

Piedone e liber și cu „conştiinţa curată”

Fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei Cristian Popescu Piedone a ieşit din închisoare, în luna iunie a acestui an, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în casaţie pe care l-a formulat şi a dispus punerea acestuia în libertate.

„Am conştiinţa curată şi nu aveam cum să previn”, a declarat Piedone, la ieşirea din penitenciar, despre incendiul de la Clubul Colectiv.

El a susţinut că nu a făcut decât să aplice legile existente şi nu este vina sa dacă acestea nu au fost formulate corect. 

Întrebat dacă are ceva să le transmită familiilor celor decedaţi la Colectiv, Cristian Popescu-Piedone a spus că le înţelege furia.

„Dacă copiii mei erau acolo, în acea seară, şi mureau, susţineam în continuare că sunt nevinovat. Le înţeleg furia, pentru că a pierde ce e mai drag..., dar să căutăm vinovaţii. Ce s-a schimbat până astăzi? S-a schimbat ceva?”, a afirmat fostul edil.

Pe 12 mai anul trecut, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în acest dosar, pedeapsă scăzută la jumătate faţă de condamnarea de 8 ani şi 6 luni de închisoare cât stabilise, în primă instanţă, Tribunalul Bucureşti.

CITEȘTE ȘI

Statul face economii din bursele copiilor orfani, dar continuă să dea bani pensionarilor speciali

 

Pe lângă scăderea la jumătate a pedepsei, Piedone a fost scos şi de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului.

Piedone a fost acuzat că a semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare a Clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

În acelaşi dosar, patronii Colectiv au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 6 şi 11 ani şi 8 luni de închisoare, iar George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucureşti care au verificat clubul fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au primit câte 8 ani şi 8 luni închisoare.

Cristian Niţă, director al firmei care a livrat artificiile ce au fost folosite în seara incendiului, are o condamnare de 2 ani şi 6 luni cu suspendare.

Explozia de la Crevedia, o nouă nenorocire, opt ani mai târziu

La aproape opt ani de la tragedia Colectiv, care a îndoliat România, o nouă nenorocire a lovit în plin. Mai multe explozii au avut loc pe 26 august, la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița. Șase persoane au murit, una dintre acestea, din cauza unui infarct, nu în urma unor arsuri.

58 de persoane s-au prezentat în total la spital, iar autoritățile au activat Mecanismul European de Protecție Civilă, 12 răniți fiind transferați în spitale din Italia, Belgia, Germania și Austria.

Numeroase persoane publice din România au comparat tragedia cu incendiul de la Colectiv, remarcându-se faptul că, deși reacția publică după Colectiv a fost de mare impact și a demis Guvernul Ponta, lucrurile nu s-au schimbat fundamental în România. Victimele cu arsuri grave nu pot fi tratate, în continuare la noi în țară, și, după cum a remarcat și gazetarul Cristian Tudor Popescu într-o opinie publicată pe Republica.ro, „singura deosebire între Crevedia și Colectiv este că victimele (...) sunt transportate de urgență în spitale din Occident”.

CITEȘTE ȘI

#totistiau. Institutul de Transplant Renal Cluj funcționează DE DOUĂ DECENII într-un pod! Podul unde își desfășoară activitatea institutul a fost amenajat ilegal încă din 2000. Un dezastru de proporții este oricând posibil și la Cluj!

 

Singurele secții de mari arși din România rămân, deocamdată, la nivel de promisiune. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat duminică, în contextul tragediei de la Crevedia, că trei spitale de mari arşi sunt acum în construcţie, în România, dintre care unul în Capitală. Până atunci, însă, țara noastră trebuie să transfere cazurile grave în spitalele din alte țări.

De asemenea, Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, aflat în centrul controverselor legate de modul în care echipajele au intervenit la Colectiv, a respins o asemenea comparație, arătând că ce s-a întâmplat la Crevedia se aseamănă cu accidentul de la Mihăilești”, din 2004, unde 18 persoane au murit și alte 13 au fost rănite după explozia unui camion încărcat cu azotat de amoniu, „nu cu Colectiv”.

Cum s-a petrecut tragedia de la Colectiv și ce a urmat?

30 octombrie 2015: Goodbye to Gravity a urcat pe scenă și început să cânte în fața a sute de tineri.

22:02:01, la câteva secunde după începerea concertului, în partea dreaptă a imaginii se observă cum artificiile montate pe stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena sunt aprinse pentru prima dată. Acestea ard timp de 13 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului situat în partea stângă lângă scenă.

22:32:00, se observă cum se aprind artificiile montate pe un suport situat lângă stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului, situat în partea stângă în imediata apropiere a scenei.

22:32:16, imediat după ce artificiile s-au stins, se observă cum spaţiul dintre stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina creşte foarte repede în intensitate acoperind o suprafaţa tot mai mare.

22:32:26, se observă, de fapt, cum tavanul situat între stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăţi incandescente.

22:32:35 suprafaţa tavanului care arde creşte foarte repede, flacăra devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieşire. Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, iar în aproximativ un minut de la iniţiere focul ajunge în dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montată pe stâlpul de susţinere al imobilului situat diametral opus faţă de locul de unde a început incendiul.

22:33:01, se observă că în interiorul clubului se află un număr mare de persoane care sunt strânse în jurul spaţiului deschis de unde se face accesul în holul de unde se iese afară din club. Imediat, fumul devine foarte dens cuprinzând întregul club.

31 octombrie 2015, ora 3:40 - Parchetul Tribunalului Bucureşti anchetează cauzele incendiului de la Clubul Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi, urmând să facă cercetări pentru ucidere din culpă şi apoi să stabilească cine ar fi vinovaţii pentru această tragedie.

În 4 noiembrie 2015 - Premierul Victor Ponta a declarat că îşi depune mandatul şi că speră că demisia guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă şi a adăăugat că este nevoie de soluţii raţionale.

Tot la 4 noiembrie 2015 - Cristian Popescu Piedone a anunţat că demisionează din funcţia de primar al Sectorului 4 şi spune că îşi asumă vina morală pentru tragedia din clubul Colectiv, iar pentru vina legală, lasă justiţia să se pronunţe, menţionând, în finalul comunicatului, că este „de profesie om”.

În aceeași zi, peste 30.000 de oameni au protestat în Piața Universității, oamenii fluturând steaguri, fluierând din fluiere și vuvuzele, scandând și afișând mesaje împotriva corupției și clasei politice.

Astăzi se împlinesc opt ani de la incendiul de la clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața 65 de tineri. FOTO: Facebook/ Asociatia Colectiv GTG 3010

CITEȘTE ȘI:

Piedone și trei condamnați din Dosarul Colectiv vor să scape de pușcărie: Instanța supremă a admis cererea de recurs în casație

Ultimele Stiri
abonare newsletter