Național

Cristian Popescu Piedone, condamnat în dosarul Colectiv, scapă din închisoare. Poate să-și reia și mandatul de primar

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 condamnat în dosarul Colectiv, scapă acum din închisoare. Este eliberat „de îndată” și poate să-și reia mandatul de primar.

Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare în dosarul Colectiv / Foto: Facebook - Cristian Popescu Piedone Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare în dosarul Colectiv / Foto: Facebook - Cristian Popescu Piedone

 

 


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, miercuri, recursul în casaţie formulat de fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei Cristian Popescu Piedone şi a dispus punerea acestuia în libertate.

 


„Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Cristian Victor Popescu Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Cristian Victor Popescu Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Cristian Victor Popescu Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat”, se arată în minuta deciziei.

Instanţa a dispus anularea executării pedepsei primite în dosarul Colectiv şi punerea acestuia „de îndată” în libertate.


„Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Cristian Victor Popescu Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă”, potrivit deciziei judecătorilor.

În cazul lui George Petrică Matei, George Alin Anastasescu, Cristian Mihai Niţă şi Antonina Radu, instanţa a respins recursurile în casaţie formulate de aceştia.


Condamnări în dosarul Colectiv

Pe 12 mai anul trecut, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv, pedeapsă scăzută la jumătate faţă de condamnarea de 8 ani şi 6 luni de închisoare cât luase la Tribunalul Bucureşti.

Pe lângă scăderea la jumătate a pedepsei, Piedone a fost scos şi de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului.


Piedone este acuzat că a semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare a clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

În acelaşi dosar, patronii clubului Colectiv au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 6 şi 11 ani şi 8 luni de închisoare, iar George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au primit câte 8 ani şi 8 luni închisoare. Cristian Niţă, director al firmei de artificii, are o condamnare de 2 ani şi 6 luni cu suspendare. 

Are dreptul să-și reia mandatul de primar

Cristian Popescu Piedone are dreptul să îşi reia mandatul de primar al Sectorului 5, fără nicio restricţie legală, a informat Prefectura Capitalei, printr-un comunicat transmis miercuri. Urmare a hotărârii ICCJ, a fost desfiinţat temeiul încetării mandatului de primar al lui Cristian Popescu Piedone, respectiv condamnarea.

Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă, executorie şi opozabilă tuturor, nici prefectul, nici Consiliul Local neavând opţiunea nerespectării ei, se explică în comunicat. După comunicarea oficială a dispozitivului sentinţei, prefectul interimar al Capitalei Diana-Anca Artene urmează să emită ordinul de repunere în funcţie. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Protest. Câte un transplant la 3 zile se face în POD la Cluj! Pacient: „Medicii merită un spital nou”/ Deputat: „Din o scânteie putem avea al doilea Colectiv” VIDEO

Raed Arafat nu se simte vinovat de tragedia din Colectiv. „Am făcut tot posibilul”

Șapte ani de la Colectiv, cea mai mare tragedie din 1989 încoace! 30 octombrie - Ziua pacientului cu arsuri

abonare newsletter