Sănătate

Primul pacient român care prezintă coinfecţie de gripă şi COVID-19. Medic: „Suntem îngrijoraţi”.

A apărut primul caz de coinfecţie de gripă şi COVID-19 din acest sezon, la Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi. Managerul unității medicale s-a declarat îngrijorat.

Primul pacient român care prezintă coinfecţie de gripă şi COVID-19. FOTO: Pixabay Primul pacient român care prezintă coinfecţie de gripă şi COVID-19. FOTO: Pixabay

 

 


Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, dr. Florin Roşu, a declarat că unitatea medicală se confruntă în continuare cu un număr tot mai crescut de infecţii respiratorii, menţionând totodată că a apărut primul caz de coinfecţie de gripă şi COVID-19.

 


„Avem cazuri de gripă confirmate prin metoda PCR, care este metoda cea mai fidelă. Pe lângă aceste patologii specifice sezonului, în momentul de faţă îngrijim şi pacienţi pediatrici care prezintă boli specifice copilăriei. În momentul de faţă terapia intensivă, care are doar nouă locuri, este asaltată de cazuri care necesită îngrijire de specialitate. Observăm totodată o creştere a pacienţilor care au COVID-19. Suntem îngrijoraţi pentru că îngrijim şi primul pacient care prezintă coinfecţie, adică gripă şi COVID-19”, a declarat dr Florin Roşu.

CITEȘTE ȘI


Recomandările specialiștilor clujeni pentru începutul anului 2024, în contextul epidemiologic actual

Acesta a recomandat vaccinarea antigripală, evitarea spaţiilor aglomerate şi prezentarea din timp la medicul de familie sau medicul specialist. De asemenea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase a reiterat că pentru un tratament eficient este nevoie de o prescripţie din partea unui medic specialist, nu de tratarea „cu leacuri băbeşti”.

16 cazuri noi de COVID-19 cu varianta Omicron

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat că în săptămâna 1-7 ianuarie au fost confirmate 16 cazuri cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, dintre acestea 7 cu „variante de interes”. Potrivit INSP, până în prezent au fost confirmate 207 cazuri cu sub-varianta BA.2.75, 567 cazuri cu BQ.1, 406 cazuri cu sub-varianta XBB, 484 cu sub-varianta XBB.1.5 şi 166 cu sub-varianta XBB.1.5+F456L a Omicron.


Până la data de 7 ianuarie 2024 au fost confirmate 9.994 cazuri cu varianta Omicron (VOC). Dintre acestea, la 3.073 a fost detectată sub-varianta BA.2 (31%), la 62 sub-varianta BA.4 (0,62%), la 3.481 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5 (35%).

Conform INSP, până la data de 7 ianuarie au fost raportate 21.158 de secvenţieri. Cele 16 secvenţieri au fost raportate de Institutul Naţional „Matei Balş”.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 1.600 de cazuri de viroze, mai ales la copii, în ultima săptămână la Cluj. Un pacient cu pneumonie a murit.

Ultimele Stiri
abonare newsletter