Actualitate

Recomandările specialiștilor clujeni pentru începutul anului 2024, în contextul epidemiologic actual

Anul care tocmai a început vine cu provocările lui, în domeniul sănătății: ne confruntăm cu o epidemie de rujeolă, suntem în plin sezon al virozelor respiratorii și nu am scăpat nici de Covid. Specialiștii clujeni au câteva recomandări de care nu ar fi rău să ținem cont cu toții, pentru a ne menține sănătoși.

Ce ne recomandă specialiștii clujeni pentru a ne menține sănătoși, pe parcursul noului an  Foto: depositphotos.com Ce ne recomandă specialiștii clujeni pentru a ne menține sănătoși, pe parcursul noului an Foto: depositphotos.com

 

Directorul Direcției de Sănătate Cluj (DSP Cluj) Mihai Moisescu-Goia atrage atenția asupra importanței vaccinării împotriva rujeolei și totodată, ne amintește că suntem în plin sezon al virozelor, de care ar fi bine să ne ferim cum putem noi mai bine. “Având în vedere contextul epidemiologic actual, și anume existența și evoluția unei epidemii de rujeolă la nivelul României, este bine de știut și e dorit ca părinții să înțeleagă importanta actului medical, să se prezinte la medicul de familie, să se consulte cu acesta și să se programeze pentru vaccinarea antirujeolică, având în vedere că în contextul actual vaccinarea antirujeolică începe de la vârsta de 9 luni, primul rapel la 12 luni și după aceea la 5 ani.


Al doilea aspect epidemiologic de care trebuie ținut cont este evoluția virozelor respiratorii acum fiind un sezon tipic pentru evoluția lor. Aici intră și gripa, infecțiile cu virusul respirator sincițial, care afectează în preponderență copiii. Acesta „iubeste” sezonul rece, mai umed, spațiile aglomerate, mijloacele de transport, magazinele, diversele centre de recreere, cum ar fi tabere de schi, dar ți alte colectivități. La apariția primelor semne de rinoree, răgușeală, tuse, febră, trebuie să ne prezentăm la medic, să fin evaluați, să ni se indice un tratamnent sau o conduită terapeutică de urmat și să purtăm mască”, a declarat Mihai Moisescu-Goia, pentru monitorulcj.ro. 

N-am scăpat de Covid

Directorul DSP Cluj mai subliniază și că virusul SARS Cov2 evoluează în continuare și trebuie să fim atenți la simptome, iar ulterior să ne prezentăm la medicul de familie.


„De asemenea, SARS Cov 2 evoluează în continuare, este prezent în rândul populației, avem teste care arată, la nivelul actual de testare, o afectare de până în 10% a populației testate. În primul rând, afectează populația care este nevaccinată și pe cei vaccinați cu diverse comorbidități. E de dorit ca în continuare dacă avem acele simptome de răceală, să ne prezentăm la medicul de familie, să purtăm mască, să ne izolăm și să beneficiem de vaccinarea anticovid care se mai poate face prin medicii de familie sau prin centrul de vaccinare de la nivelul Centrului de diagnostic și tratament actualmente Ambulatoriul Integrat al Spitalului de Boli Infecțioase”, a completat Mihai Moisescu-Goia.  
 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: depositphotos.com
 

CITEȘTE ȘI:

Prof. Dr. Sorin Man, medic pediatru și prorector UMF Cluj: „Un caz de rujeolă transmite boala la alte 12-18 persoane”. Copilul nevaccinat, expus la încă două infecții.

Reîntoarcerea elevilor la cursuri va duce la creşterea circulaţiei virusurilor: „Vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze”

Ultimele Stiri
abonare newsletter