Sănătate

Tot mai mulți români dependenți de jocuri de noroc. Psihiatru: „Aceşti oameni sunt din toate păturile sociale”

Numărul persoanelor dependente de jocuri de noroc este în creștere. Pe lângă terapie, multe dintre aceste persoane au nevoie chiar de medicație timp de mai multe luni de zile.

Tot mai multe persoane sunt dependente de jocuri de noroc în România / Foto: pixabay.com Tot mai multe persoane sunt dependente de jocuri de noroc în România / Foto: pixabay.com

 

 


Cazurile de persoane dependente de jocurile de noroc au crescut în ultima perioadă, precizează psihiatrii, fenomenul fiind declanşat atât de problemele financiare, cât şi de context, dintr-o obişnuinţă similară cu cea care provoacă alcoolismul, scrie agerpres.ro.

 


Dependenţa de jocuri de noroc este o tulburare a impulsurilor. Atunci când jucătorii nu sunt împinşi să joace din nevoi financiare, o fac dintr-o obişnuinţă exersată de-a lungul timpului.

CITEȘTE ȘI:
Bărbat arestat, în urma unui scandal monstru într-o sală de jocuri. A amenințat clienții cu un briceag, supărat că a pierdut la păcănele
ANI. Un primar dintr-o comună din Cluj, probleme de integritate. Un alt edil nu a declarat 70.000 de euro din jocuri de noroc!

 


„Jocul patologic de noroc este consemnat în patologia noastră, în tulburări ale impulsurilor. Pleacă de la nivelul de sărăcire a populaţiei, de la iluzia unui câştig real, rapid, fără efort maxim, dar la un moment dat ca şi la alcoolism, te duci conjunctural cu prietenii la bar şi uşor, uşor îţi dezvolţi obiceiul de a bea. Aşa este şi la jocurile de noroc, se dezvoltă pulsiunea de a juca continuu, dorinţa de a câştiga, deşi este clar că ei mai mult pierd, decât câştigă. Câştigă poate uneori sume pe care nu le-au deţinut niciodată dar se conturează această dependenţă care în final ajunge la terapie, la psihiatru. Am avut pacient, lucrător la bancă... Aceşti oameni sunt însă din toate păturile sociale, cu precădere de la mijloc în jos", a declarat, pentru sursa citată, medicul psihiatru Maria Cristache.

Cu toate că nu există o statistică oficială privind numărul persoanelor care sunt dependente, cazurile celor care au solicitat asistenţă psihiatrică sau psihologică sunt în creştere. Pe lângă consiliere, medicii pot utiliza şi tratament medicamentos.


„Au nevoie de terapie de susţinere, psihoterapie dar şi medicaţie biologică de 3-6 luni pe puţin. Unde oamenii se trezesc la realitate din această iluzie, acolo unde au susţinere familială şi motivaţie de a pune capăt, reuşesc să scape”, a precizat specialistul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ordonanța care impune taxe mai mari și condiții de funcționare pentru jocurile de noroc, aprobată de Guvern

Noi reguli pentru jocurile de noroc: taxe mai mari, bază de date cu jucătorii și fără alcool în săli

abonare newsletter