Sănătate

„La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct.” Circa 3.000 de pacienți cu probleme de inimă, spitalizați numai la SCJU Cluj, în ultimul an

Doar la Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca au fost spitalizați aproape 3.000 de pacienți cu probleme de inimă în ultimul an. Bolile cardiovasculare au devenit în România cauza numărul 1 de deces.

Colectivul de la SCJU Cluj care tratează pacienții cu boli de inimă / Foto: SCJU Cluj Colectivul de la SCJU Cluj care tratează pacienții cu boli de inimă / Foto: SCJU Cluj

 

 


29 septembrie este Ziua Mondială a Inimii și reprezintă o bună ocazie de conștientizare a pericolului pentru sănătate reprezentat de bolile de inimă. De asemenea, pentru reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca reprezintă și o ocazie de evidențiere a aportului profesioniștilor domeniului în lupta cu provocările aduse de această patologie.

Medicii de la SCJU Cluj care se îngrijesc de inimile pacienților / Foto: SCJU Cluj

SCJU Cluj pune la dispoziția pacienților două secții de specialitate, Secția Clinică Cardiologie I și Secția Clinică Cardiologie II Intervențională, care este compusă din Unitatea de Supraveghere și Terapie Avansată a Cardiacilor Critici, un Laborator de Cardiologie Intervențională și un ambulatoriu.


CITEȘTE ȘI:
O nouă aplicație pentru clujeni arată locurile celor mai apropiate defibrilatoare din oraș. Intervenție rapidă în cazul unui stop cardio-respirator
Tot mai mulți tineri români fac infarct. Medic cardiolog: „Băgăm un fast-food în timp ce ne uităm pe Tiktok. Wow, ce viață!”

 

În aceste spații sunt acoperite aproximativ 30% din cazurile de specialitate din județul Cluj.


„În cifre, activitatea celor două secții în ultimul an, înseamnă 2969 pacienți tratați pe spitalizare continuă, 1113 tratamente intervenționale. În ultimul an, 6366 pacienți au fost investigați în Ambulatoriul de Specialitate Cardiologie, renovat recent și dotat cu aparatură de ultimă generație. Aparatul de diagnostic și individualizare a pacienților hipertensivi din dotarea ambulatoriului este unicat în această parte a țării. Secția Clinică Cardiologie Intervențională reprezintă singurul centru din zonă în care se formează specialiști în cardiologie intervențională și gestionează cu succes două programe naționale de sănătate: Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, prin care pacienții beneficiază de tratament prin procedeul angioplastiei primare și Programul de dilatări coronariene și arteriale periferice”.

CITEȘTE ȘI:
Cancerul, o boală de sistem. Nadim Al Hajjar, chirurg: „Nimeni nu e scutit de dezvoltarea unui cancer de colon sau rect” Cum îl putem preveni?

 

România, pe primul loc în Europa la mortalitatea din cauza bolilor de inimă

România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori, potrivit reprezentanților SCJU Cluj.


Specialiștii clujeni evidențiază că situația e atât de serioasă în țara noastră, încât „la fiecare 30 de minute, un român moare de infarct”:

Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. Specialiștii cardiologi consideră că există factori de risc pentru boala cardiovasculară care nu pot fi controlați, printre care vârsta și moștenirea genetică. În schimb, pot fi controlați alți factori de risc, precum fumatul, inactivitatea, obezitatea, colesterolul ridicat, diabetul de tip 2 și, desigur, stresul. Mai mult decât atât, pentru sănătatea inimii este necesar să ne informăm corect și complet, să fim consecvenți unui  stil de viață sănătos și să apelăm întotdeauna la specialiști atunci când avem nevoie de sprijin calificat”, potrivit SCJU Cluj.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

INTERVIU. 53 de ani de medicină clujeană. Dr. Dumitru Zdrenghea: „Ca medic, trebuie să-l privești pe bolnav ca pe o persoană din familia ta”

Cardiologii ne avertizează: Covid-19 poate afecta pe termen lung inima. Ce investigații medicale trebuie să faci după ce te-ai vindecat?

Ultimele Stiri
abonare newsletter