Sănătate

Semnele unui infarct. Află ce simptome ar trebui să ne îngrijoreze și care sunt factorii de risc

Semnele unui infarct miocardic sau atac de cord. Indiferent dacă simptomele par evidente sau sunt mai subtile, trebuie să le luați în serios!

Un bărbat simțind simptomele unui infarct / Foto: depositphotos.com Un bărbat simțind simptomele unui infarct / Foto: depositphotos.com

 

 


Un atac de cord, numit și infarct miocardic, apare atunci când o parte a mușchiului inimii nu primește suficient sânge. Cu cât trece mai mult timp fără tratament pentru a restabili fluxul sanguin, cu atât mai mare este afectarea mușchiului inimii, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.  

 


Boala coronariană (CAD) este principala cauză a atacului de cord. O cauză mai puțin frecventă este un spasmul sever sau o contracție bruscă a unei artere coronare care poate opri fluxul de sânge către mușchiul inimii.

Semnele infarctului. Care sunt simptomele îngrijorătoare?

Simptomele majore ale unui infarct sunt:


  • Durere în piept sau disconfort. Majoritatea infarcturilor implică disconfort în centrul sau partea stângă a toracelui care durează mai mult de câteva minute sau care dispare și revine. Disconfortul se poate simți ca o presiune incomodă, strângere, plenitudine sau durere.
  • Senzație de slăbiciune, amețeală sau leșin. Puteți, de asemenea, să simțiți o transpirație rece.
  • Durere sau disconfort la nivelul maxilarului, gâtului sau spatelui.
  • Durere sau disconfort la unul sau ambele brațe sau umeri.
  • Dificultăți de respirație. Acest lucru vine adesea împreună cu disconfortul toracic, dar scurtarea respirației poate apărea și înaintea disconfortului toracic.
  • Alte simptome ale unui infarct pot include oboseală neobișnuită sau inexplicabilă și greață sau vărsături. Femeile sunt mai susceptibile de a avea aceste alte simptome. 

Factori de risc

Mai multe afecțiuni de sănătate, stilul de viață, vârsta și istoricul familial vă pot crește riscul de boli de inimă și infarct. Mulți oameni au cel puțin unul dintre cei trei factori cheie de risc pentru boli de inimă: hipertensiune arterială, colesterol crescut în sânge și fumat.

Unii factori de risc nu pot fi controlați, cum ar fi vârsta sau istoricul familial, dar puteți lua măsuri pentru a vă reduce riscul schimbând factorii pe care îi puteți controla, care țin de stilul de viață.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Simptomele cancerului: Primele simptome la apariția cancerului pancreatic

Simptomele ulcerului. Primele simptome la apariția ulcerului în organism și factorii de risc

Ultimele Stiri
abonare newsletter