Sănătate

O nouă aplicație pentru clujeni arată locurile celor mai apropiate defibrilatoare din oraș. Intervenție rapidă în cazul unui stop cardio-respirator

Nivelul de conștientizare și înțelegere în oferirea de măsuri de prim-ajutor pot crește prin noua aplicație disponibilă pentru clujeni. Poți interveni în cazul unui stop cardio-respirator, fără pregătire medicală.

Aplicație care arată defibrilatoarele din spațiile publice și private din Cluj-Napoca/captură foto: Emil Boc Facebook.com Aplicație care arată defibrilatoarele din spațiile publice și private din Cluj-Napoca/captură foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


În a doua parte a anului trecut, autoritățile locale au instalat cinci defibrilatoare cu acces public în zone intens circulate din oraș, prin care persoanele fără pregătire medicală pot interveni în cazul în care asistă la un caz de stop cardio-respirator. Proiectul a fost implementat în urma procesului de Bugetare participativă.

 


Acestea sunt amplasate în următoarele zone:

  • Baza Sportivă „La Terenuri”
  • Baza Sportivă Gheorgheni
  • Sala polivalentă BTarena
  • Cinema Dacia din cartierul Mănăștur
  • Cinema Mărăști din cartierul Mărăști

Pe lângă cele 5 defibrilatoare amplasate de autorități, mai sunt defibrilatoare în următoarele locații: Rectoratul UMF Cluj Napoca, Centrul de Abilități Practice UMF Cluj, Clinica stomatologică Stomestet, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” - Terminal Sosiri. 


Mai multe șanse pentru salvarea unei vieți

Defibrilatoarele automate externe reprezintă o modalitate ușoară și sigură prin care persoanele fără pregătire medicală pot interveni în cazul în care asistă la un caz de stop cardio-respirator, având astfel posibilitatea de a scurta considerabil timpul în care persoana afectată nu beneficiază de tratamentul corespunzător. Oamenii resuscitați cu acest aparat au șanse duble de supraviețuire, iar acum și clujenii le pot folosi când văd o urgență pe stradă.

CITEȘTE ȘI:
Defibrilatoare, montate în zone intens circulate din Cluj: „Șanse duble de supraviețuire pentru cei resuscitați cu acest aparat” VIDEO

În acest context, echipa Linnify a creat aplicația HelpMe pentru telefoane mobile. HelpMe include o hartă cu toate defibrilatoarele automate externe din Cluj-Napoca (publice, dar și private) pentru a facilita accesul la ele în cazuri de urgență.


În aplicația HelpMe, cetățenii pot adăuga o locație în care știu că exista un defibrilator extern funcțional, cu modul în care se poate ajunge la el, pentru ca utilizatorii să-l poată folosi într-o situație de urgență. După fiecare nouă adăugare, locațiile defibrilatoarele sunt verificate de către membrii echipei Academiei de Prim Ajutor pentru a asigura veridicitatea informațiilor și siguranța posibililor utilizatori.

„Obiectivul întregii inițiative este de a crește nivelul de conștientizare și înțelegere în oferirea de măsuri de prim-ajutor și localizarea mai rapidă a defibrilatoarelor din Cluj-Napoca ce necesită folosire în situațiile de urgență”, a notat și primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook, cu privire la această inițiativă.


Astfel, aplicația oferă și un chestionar gratuit menit să măsoare gradul de cunoaștere a măsurilor de prim ajutor de către fiecare utilizator. Obiectivul este de a oferi gratuit informații esențiale în situațiile de urgență - în special prin harta integrată cu locațiile tuturor defibrilatoarelor publice din Cluj-Napoca, pentru a facilita accesul la ele.

Aplicația oferă informații, pe lângă cazurile de stop cardio-respirator, despre situații precum înecul cu mâncare, șocul anafilactic sau sângerări periculoase. Măsurile de prim-ajutor pentru cele 4 cazuri sunt disponibile și în modul offline, astfel că semnalul sau conexiunea la internet nu sunt necesare pentru a avea acces la ele în caz de nevoie.

Aplicația HelpMe este creată de Academia de Prim Ajutor și dezvoltată în parteneriat cu Linnify și este disponibilă în App Store și Google Play.

Recent, și administrația din Timișoara anunța instalarea a 12 defibrilatoare noi în mai multe zone din oraș, iar numărul total al defibrilatoarelor disponibile ajunge astfel la 15 defibrilatoare automate care pot face diferența între viață și moarte.

CITEȘTE ȘI:

Defibrilatoare, montate în zone intens circulate din Cluj: „Șanse duble de supraviețuire pentru cei resuscitați cu acest aparat” VIDEO

Primul defibrilator automat din Cluj-Napoca a fost montat în complexul de natație al UBB

Ultimele Stiri
abonare newsletter