Sănătate

Harta Șpăgii s-a înroșit în august. Unde au cerut cei mai mulți medici mită? „La Cluj și Sibiu, cel mai puțin”

Harta României s-a înroșit în luna august, din punct de vedere al șpăgii din spitale. În Cluj și Sibiu, cei mai puțini pacienți au raportat cazuri de mită.

Harta Șpăgii, în luna august 2023. Județele Cluj și Sibiu au cele mai puține raportări privind cazurile de mită / Foto: Facebook - Dragoș Vana Harta Șpăgii, în luna august 2023. Județele Cluj și Sibiu au cele mai puține raportări privind cazurile de mită / Foto: Facebook - Dragoș Vana

 

 


Pe baza raportările făcute de pacienți prin Mecanismul de Feedback al Ministerului Sănătății putem afla în ce spitale, din județul Cluj și din țară, s-a cerut mită în luna august 2023, ca oamenii să primească îngrijirea de care au avut nevoie.

 


Într-un sistem care ar trebui să funcționeze pentru pacienți și să ofere aceeași îngrijire medicală tuturor, indiferent de statutul social sau financiar, în anul 2023 încă există medici și asistente care cer „atenții” pacienților lor.

În fiecare lună, clujeanul Dragoș Vana realizează „Harta Șpăgii” din spitalele din România, pe care o publică pe platforma graphs.ro. Ultimele date, cele din luna august 2023, arată cum această hartă s-a înroșit - însemnând că numărul de cazuri de mită semnalate de către pacienți a crescut.


CITEȘTE ȘI:
Care sunt spitalele pe care pacienții le recomandă? LISTA spitalelor din Cluj-Napoca
Harta Șpăgii în spitalele din România în aprilie. Unde se situează Clujul în top și unde cer cei mai mulți medici mită

 

Județele în care pacienții au raportat cele mai puține cazuri de mită sunt următoarele: Cluj (cu rata 0,97%), Sibiu (1,04%), Bistrița-Năsăud (1,08%), Timiș (1,08%), Galați (1,14%).


La polul opus, județele cu cele mai mari rate privind șpaga în spitale sunt: Teleorman (7,33%), Buzău (5,99%), Olt (5,87%), Botoșani (5,32%), Ialomița (4,98%).

„Ce mai zice Harta Șpăgii. Spoiler alert, crește. Clasamentul se menține cam ca de obicei, în frunte sunt județele Cluj (0.97%) și Sibiu (1.04%) cu cele mai scăzute rate de șpagă. Aș menționa și jud. Ilfov, cu 0% - dar din sub 100 de răspunsuri, nu știu cât de precis este în cazul acestuia. La polul opus, clientul nostru fildel, județul Teleorman, cu 7,33% - de peste 3 ori media națională. Ce vă mai pot spune este că tocmai aceasta medie națională a șpăgii în spitale crește constant din primăvară, sărind de la 1.61% în luna Martie la 2.06% în August”, explică Dragoș Vana. 


Situația în spitalele din Cluj

În ultimele trei luni, situația șpăgii din spitalele din Cluj s-a menținut cam la fel. Cele mai multe raportări din partea pacienților, din ultimul an, care au primit întrebarea „Vi s-a solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, au fost făcute în lunile octombrie 2022 (când rata răspunsurilor „DA” era de 1,38%), februarie 2023 (cu rata de 1,21%) și mai 2023 (cu rata de 1,36%).

Situația șpăgii din județul Cluj / Foto: graphs.to

În luna august, rata a fost de 0,97% - dintr-un total de 2471 de răspunsuri ale pacienților, 24 au mărturisit că li s-a cerut mită și 2447 de pacienți au spus că nu li s-a cerut.

CITEȘTE ȘI:
TOP cele mai bune spitale din Cluj-Napoca. Din ce spitale au plecat acasă pacienții foarte mulțumiți de serviciile primite?

 

Situația exactă din spitalele din Cluj este următoarea, potrivit raportărilor făcute de pacienți

Consultați site-ul graphs.ro pentru a afla toate răspunsurile la întrebările următoare (privind spitalele din fiecare județ din România):

  • Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?
  • Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?
  • Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?
  • A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?
  • Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?
  • Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?
  • Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?
  • Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?
  • Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?
  • Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?

Important de menționat: aceste date prezintă răspunsurile pacienților, care au vrut să raporteze cazuri în care medici sau asistente din spitalele la care au mers să se trateze le-au cerut bani sau „atenții”. Datele nu reprezintă situațiile în care pacienții au ales să dea mită medicilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Tăierea banilor de la sănătate din PNRR, „o crimă pentru sistemul sanitar”. Alin Tișe: „Guvernul trebuia să înlocuiască proiectele neviabile cu spitalele Clujului”

România, stat eșuat. Explozia de la Crevedia este doar vârful aisbergului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter