Politică

Politicienii clujeni care și-au luat „adio” de la Parlament. Prin ce s-au remarcat și ce planuri au în continuare?

Șapte parlamentari de Cluj din legislatura 2016-2020 și-au luat „adio” de la un nou mandat. Cine sunt și prin ce s-au remarcat?

 

 


Este vorba despre deputații Cornel Itu și Horia Nasra - PSD, Florin Stamatian - PNL, Adrian Dohotaru - USR, devenit ulterior independent și senatorii Vasile Ilea - PSD, Marius Nicoară - PNL și Mihai Goțiu - USR.

 


Jurnaliștii monitorulcj.ro i-au contactat pe foștii parlamentari și au aflat care sunt realizările și regretele lor, dar și ce vor să facă în continuare. 

Menționăm faptul că, până la momentul publicării acestui articol, nu au putut fi obținute poziții din partea foștilor parlamentari Vasile Ilea, Cornel Itu și Florin Stamatian. Vom reveni cu completările ulterioare.


Mihai Goțiu: „În Parlament, s-a schimbat mentalitatea legată de protecția mediului”

Fostul senator USR, Mihai Goțiu, a declarat că nu a reușit să realizeze tot ce și-a propus în mandatul de parlamentar, însă a enumerat câteva din proiectele cu care se mândrește. Este vorba despre legi privind protecția mediului, domeniu în care a activat înainte de 2016 și care „l-a propulsat” în Parlamentul României.

„Tot ce mi-am propus la începutul mandatului nu am realizat, dar pe domeniul mediului cred că am reușit niște lucruri, niște modificări la codul silvic, adoptat în vara aceasta. De asemenea, DNA-ul pădurilor, o lege care a fost adoptată, dar deocamdată e blocată prin decizia CCR, dar care va fi redepusă și sunt convins că va trece. Au fost modificări importante și la Legea Apelor și cred că cel mai important lucru e faptul că, în Parlamentul României, s-a schimbat mentalitatea legată de protecția mediului, iar în acest sens stau dovadă chiar voturile din acest an, când numeroase legi au fost adoptate, chiar dacă noi eram în minoritate. Acest lucru părea puțin probabil la începutul mandatului”, a declarat Mihai Goțiu.


Politicianul a declarat că va analiza din ce postură își va continua activitate în acest domeniu și își va dedica o parte din timpul liber finalizării unui doctorat în jurnalism și comunicare de mediu. El spune că nu se gândește la un nou mandat în Senat, peste patru ani.

„Deocamdată sunt în conducerea partidului USR-Plus, cel puțin câteva luni, până la organizarea unui nou congres. O să văd, probabil în ianuarie, modul în care o să continui activitatea pe care am avut-o și înainte, legată de mediu, de politici publice. În paralel, o să îmi dedic mai mult timp pentru un proiect personal, un doctorat de jurnalism și comunicare de mediu. Aș vrea ca peste 4 ani să nu mai fie necesar să îmi doresc să intru în politică, pentru ca lucrurile să funcționeze și România să intre pe un drum de modernizare și reforme. În funcție de ce se va întâmpla, o să evaluez dacă mai este necesar să mă implic în politică”, a spus Goțiu.


Horia Nasra își mută activitatea în mediul privat

Fostul deputat PSD Cluj, Horia Nasra, a declarat că, într-o mare proporție, a realizat ceea ce și-a propus la preluarea mandatului de parlamentar și a enumerat câteva dintre proiectele de lege la care a lucrat și au fost adoptate.

„Într-o mare proporție, consider că am realizat ce mi-am propus la începutul mandatului. Cele mai importante proiecte de lege sunt cele care au avut legătură cu creșterea salariului minim pe economie și cu majorarea punctului de pensie. De asemenea, un proiect de lege la care am lucrat și a devenit lege este cel privind completarea și modificarea la legea privind combaterea și prevenirea terorismului. Am fost alături de domnul Dohotaru și de Csoma Botond și de Vasile Ilea și în proiectul privind interzicerea ambarcațiunilor motorizate pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele”, a spus Nasra.

Omul politic spune că, după sărbători, dorește să se ocupe de „câteva planuri personale, în mediul privat”, însă nu a dorit să ofere detalii: „Deocamdată, urmează sărbătorile. Viața merge mai departe și am niște planuri personale în mediul privat”.

Din Parlament, pe micile ecrane. Ce planuri de viitor are Dohotaru?

Adrian Dohotaru, ales în 2016 deputat USR Cluj și devenit ulterior independent, a menționat trei proiecte legislative din domeniul social, pe care le consideră „reuște” ale mandatului său în Parlament.

„Sunt câteva obiective care cred că au ieșit, ar fi vorba despre trei legi din zona socio-economică: o lege care spune Guvernului să fundamenteze salariul minim pe un coș minim pentru un trai decent. Acesta se va calcula din 2021. Un alt proiect legislativ care a ieșit e de a avea amenzi mai mari pentru orele suplimentare ilegale. Un alt proiect de care sunt bucuros că a ieșit este o lege a așezărilor informale, care începe să fie pusă în aplicare, pentru a găsi soluții pentru cei care stau informal. Sunt și lucruri la nivel local pentru care m-am bucurat, chiar dacă trebuie lucrat în continuare. În urma unor interpelări repetate pe care le-am făcut, lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele sunt scoase de pe lista lacurilor navigabile și, în momentul de față, la Consiliul Județean, venim cu experiză pentru a avea un regulament de navigare cât mai prietenos cu mediul”, a declarat Dohotaru.

El spune că își va continua actizitatea pe teme de locuire, însă va avea și o rubrică în cadrul unei emisiuni TV privind acest domeniu.

„Vreau să îmi continui activitatea pe teme de locuire, ce făceam și înainte să fiu parlamentar, făceam activism pentru dreptul la locuire. Voi debuta la Starea Nației cu o rubrică ce se va numi „Starea Locuirii” și voi face un raport privind starea locuirii în România pentru o fundație”,a spus Dohotaru.

Marius Nicoară: „Cred că am fost unul dintre cei mai activi parlamentari din țară”

Fostul senator PNL Cluj, Marius Nicoară, trecut la ALDE pentru aproape doi ani și revenit la PNL la final de mandat spune că a avut multe realizări, fiind de părere că „a fost unul dintre cei mai activi parlamentari din țară”. Fostul președinte al Consiliului Județean Cluj spune că rămâne în politică „cu fruntea sus”, însă nu mai dorește un nou mandat de parlamentar.

„Nu am avut o singură realizare în cele trei mandate, am avut mai multe, pornind de la codul muncii și multe alte proiecte de lege la care am fost inițiaor sau coinițiator și sunt mândru de ce am făcut, cred că am fost unul dintre cei mai activi parlamentari din țară. Mi-am făcut întotdeauna raportul cu legile la care am participat. Pot să zic că am avut și multe insatisfacții, în sensul că am avut legi la care am ținut mult și nu am reușit să le promovez, fiind în opoziție. Ce urmează să fac, rămâne de văzut după ce se așează noua guvernare și voi vedea. Nu mai vreau să candidez, rămân în politică, spun eu, cu fruntea sus, cu realizări mari, atât în consiliul județean, cât și în cele trei mandate de senator”, a afirmat Nicoară.

Ipostazele rușioase în care au fost surprinși parlamentarii de Cluj

Lăsând la o parte proiectele legislative, mai multe sau mai puține la număr, unii parlamentari clujeni au fost surprinși și în ipostaze rușinoase în Parlament, în timpul mandatelor lor. Iată câteva exemple:

- Marius Nicoară (PNL) s-a făcut remarcat în Parlament prin faptul că, în 2010, a fost filmat în timp ce viziona un film deocheat în timpul unei ședințe. Asta i-a atras porecla de „senatorul porno“. Problemele lui Nicoară nu s-au oprit aici: în 2017, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru că s-a urcat băut la volan şi a provocat un accident soldat cu un rănit.

- Deputatul USR de Cluj Adrian Dohotaru (ulterior devenit independent) a mâncat sărăţele dintr-un coş de gunoi în Parlament, gestul său fiind menit să atragă atenţia asupra faptului că se face risipă de mâncare. 

- În 2018, deputatul liberal Florin Stamatian a fost fotografiat dormind în plenul Parlamentului, în timp ce colegul lui Ionuț Stroe citea moțiunea „PSD îngroapă Cultura chiar în anul celebrării Centenarului”.

- În 2017, senatorul USR de Cluj Mihai Goţiu a fost filmat și el dormind în plenul Parlamentului, în timp ce se discuta bugetul României pentru anul 2017. La momentul respectiv, Goțiu era vicepreședinte al Senatului.

CITEȘTE ȘI

Noii parlamentari de Cluj au depus jurământul. 8 dintre ei sunt „boboci” - GALERIE FOTO

 

 

abonare newsletter