Politică

BREAKING NEWS: Preşedintele Iohannis l-a desemnat pe Sorin Grindeanu pentru funcţia de premier

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de desemnare a lui Sorin Grindeanu pentru funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri dimineaţă, decretul pentru desemnarea lui Sorin Grindeanu pentru a forma noul Executiv, potrivit unui comunicat de presă.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea lui Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, se arată în comunicatul de presă.


Este o premieră anunţarea printr-un comunicat de presă a desemnării premierului.

De obicei, un astfel de anunţ era făcut de către şeful statului la Cotroceni, unde era invitat şi prezentat public şi cel care era desemnat.


Sorin Grindeanu, propus de PSD pentru funcţia de prim-ministru, a avut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni. Discuţia a durat aproximativ jumătate de oră.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.


”Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, mai prevede legea fundamentală.

Parlamentul este în vacanţă, dar poate fi convocat oricând în sesiune extraordinară.


De altfel, încă de joi parlamentarii PSD au primit un SMS de la liderii de grup în care li se cerea “să fie în stand-by” şi să nu plece în străinătate în perioada 2-7 ianuarie 2017, pentru a putea convoca sesiunea parlamentară extraordinară în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis îl nominalizează pe Sorin Grindeanu la funcţia de premier, au declarat surse din PSD.

Ultimele Stiri
abonare newsletter