Politică

Coaliția PSD-PNL, acord privind comasarea alegerilor din 2024: locale, comasate cu europarlamentarele, iar primul tur al prezidențialelor cu parlamentarele.

În ciuda criticilor și a părerilor împărțite cu privire la comasarea alegerilor din acest an, coaliția PSD-PNL ar fi ajuns la o înțelegere asupra modului în care se vor desfășura scrutinele electorale.

Alegeri în 2024. Scenariul comasării alegerilor, agreat de PSD-PNL/Foto: Depositphotos.com Alegeri în 2024. Scenariul comasării alegerilor, agreat de PSD-PNL/Foto: Depositphotos.com

 

 


Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL) ar fi căzut de acord asupra calendarului celor patru tipuri de alegeri din 2024: europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare. Varianta a fost agreată de cele două partide din Coaliție, potrivit Hotnews.ro, informație confirmată de surse din Coaliție consultate de monitorulcj.ro.

 


Astfel, coaliția de guvernare a agreat varianta potrivit căreia europarlamentarele ar urma să fie comasate cu alegerile locale și să aibă loc în 9 iunie, iar în noiembrie alegerile parlamentare ar putea fi organizate împreună cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizia ar urma să fie luată formal mâine.

Viitoarea guvernare, construită pe modelul USL

Social-democrații și liberalii au continuat discuțiile cu privire la alianța politică și a protocolului de colaborare dintre cele două partide, situație în care a fost luat în calcul și modelul vechi de alianța politică făcut de Victor Ponta și Crin Antonescu, vechiul USL.


PSD și PNL nu vor participa pe liste comune la alegerile locale sau parlamentare, ci fiecare formațiune va avea candidați, în marea majoritate a cazurilor, pe funcțiile pe care le deține deja.

În plus, candidatul la prezidențiale ar putea fi stabilit după alegerile din 9 iunie printr-un protocol care ar preciza ca și premierul să fie dat de partidul care nu va deține candidatura pentru funcția de Președinte al României.


Comasarea alegerilor, o „idee bolnavă”

Profesorul clujean Sergiu Mișcoiu (Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj) atrage atenția că demersul de comasare a alegerilor din acest an are prea puțin de-a face cu democrația. 

„Sunt mai multe rațiuni care împiedică logic o asemenea variantă de comasare a alegerilor. Ar trebui să fie spațiu între aceste alegeri, fiecare scrutin având propria sa logică. Este anormal de exemplu să amestecăm mize și teme legate de alegerile pentru Consiliul Județean cu cele legate de viitorul Uniunii Europene. Din punct de vedere al practicii internaționale, foruri europene sau diverse alte structuri internaționale și europene recomandă în mod clar separarea alegerilor, chiar dacă ar trebui să aibă loc în același an”, declara recent profesorul universitar Sergiu Mișcoiu pentru monitorulcj.ro


CITEȘTE ȘI: 
Fără bariere constituționale pentru comasarea alegerilor. Boc: „Este posibil. Singura problemă este oportunitatea”.

Impedimentele de natură tehnică ar putea genera haos la urne, avertizează specialiștii. 

„Ne putem închipiui ce s-ar întâmpla, mai ales în marile orașe, în București sau în Cluj, Timișoara, Iași, unde cetățenii locuiesc în diverse alte orașe mai mici sau comune și vin să voteze la europarlamentare - unde se poate vota oriunde - dar vor fi trimiși să voteze la locale în localitățile lor de baștină. (...).Noi știm deja că mai multe alegeri în același timp, mai ales dublate de referendumuri care au la rândul lor alte mize, sunt nocive pentru democrație și poluează dezbaterea publică ce ar trebui să fie una mult mai orientată tematic”, a explicat profesorul clujean. 

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP la comanda News.ro în ianuarie 2024, opiniile românilor privind comasarea unora dintre scrutinele programate în 2024 sunt împărțite. Aproape jumătate dintre români (49,4%) sunt de părere că alegerile din 2024 ar trebui organizate fiecare separat, în timp ce un procent apropiat (46,6%) consideră că unele dintre scrutine ar trebui comasate.

Recent, zeci de organizații au criticat intenția PSD-PNL de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale în luna iunie, arătând că aceasta limitează anumite drepturi ale alegătorilor și afectează competiția electorală și principiile securității juridice.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Prof. univ. Sergiu Mișcoiu: „Comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele, o idee bolnavă”

Fără bariere constituționale pentru comasarea alegerilor. Boc: „Este posibil. Singura problemă este oportunitatea”.

Vom avea sau nu alegeri comasate?

abonare newsletter