Politică

Raluca Turcan, deranjată de întrebarea privind situația Muzeului de Artă din Cluj. „Nu îmi place tonul dumneavoastră. Rolul unui ministru nu este să se transforme într-un oracol”

Situația Muzeului de Artă din Cluj-Napoca i-a dat bătăi de cap ministrului Culturii Raluca Turcan. Aflată într-o vizită oficială la Cluj, Turcan nu a reușit să ofere soluții pentru salvarea Palatului Bánffy, ale cărui spații fac obiectul unui proces defintiv în instanță.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, în conferință de presă la Primăria Cluj-Napoca, alături de primarul Emil Boc/Foto: monitorulcj.ro Ministrul Culturii, Raluca Turcan, în conferință de presă la Primăria Cluj-Napoca, alături de primarul Emil Boc/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Ministrul Culturii, Raluca Turcan, s-a aflat luni la Cluj-Napoca, unde a participat la vernisajul Lapidariului Medieval și Premodern din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

 


Aceasta a participat la o conferință de presă, susținută la sediul Primăriei Cluj-Napoca, de unde a anunțat investiții de milioane de euro pentru renovarea Teatrului Național din Cluj-Napoca. 

Problema Muzeului de Artă din Cluj, a cărui activitate se desfășoară în clădirea Palatului Bánffy, situat în centrul orașului și care face obiectul unei sentințe definitive, prin care Consiliul Județean va fi nevoit să achite o chirie de 8.000 de euro/lună către moștenitorii de drept, pentru utilizarea spațiilor, a provocat discuții în contradictoriu, context în care ministrul Culturii Raluca Turcan nu a știut să explice în ce fel poate interveni ministerul pentru remedierea situației. 


CITEȘTE ȘI: 
Consiliul Județean, nevoit să plătească chirie de 8.000 de euro/lună pentru spațiile Muzeului de Artă. „Ne vom exercita dreptul de preempțiune”.

Raluca Turcan nu cunoștea situația în care se găsește Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. 

„Rolul unui ministru este să stea de vorbă, să se ducă la fața locului și să anunțe soluții”

Întrebată în privința modalităților de intervenție la nivel de minister pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă Palatul Bánffy, Raluca Turcan a fost salvată doar de intervenția primarului Emil Boc, care a explicat că problemele ridicate sunt de interes județean și local. 


„Cunoașteți situația de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca?

Doamna ministru, mergeți și la Muzeul de Artă, chiar dacă nu aparține în mod direct de Ministerul Culturii, ci se află în subordinea Consiliului Județean. Dar acolo a apărut o situație mai deosebită, sunt probleme legate de retrocedare și eventualele chirii ce trebuie plătite către proprietari, astfel încât spațiul să poată fi deschis publicului. Poate interveni în vreun fel Ministerul Culturii în acest caz, fiind vorba de o instituție de cultură?” – a fost întrebarea adresată de jurnaliștii clujeni ministrului Raluca Turcan. 


 „Voi merge, așa cum am spus, la Muzeul de Artă”, a declarat Turcan.

„Știți, totuși, care e situația la acest muzeu, înainte de a efectua vizita în teren?”.

„Am o evaluare…”, a susținut Turcan. 

Cu toate acestea, Turcan nu a reușit să ofere explicații concrete în privința intervenției ministerului pentru salvarea Muzeului de Artă din Cluj.

„O să vă răspund după ce voi merge să discut cu managementul de acolo. Până la urmă, nu îmi place tonul dumneavoastră. Eu sunt un om care am venit să pun umărul la tot ce înseamnă viața culturală în Cluj. Și rolul unui ministru nu este să se transforme într-un oracol în conferința de presă. Rolul unui ministru este să stea de vorbă, să se ducă la fața locului, cu managerii instituțiilor de cultură și să anunțe soluții. Dacă dumneavoastră aveți nevoie de povestitori, vă rog să vă adresați în altă parte”, a reacționat ministrul Culturii, Raluca Turcan. 

Primarul Clujului, Emil Boc, a intervenit în cadrul discuției, pentru a salva situația.

„Problema este de nivel județean și local. Doamna ministru și-a arătat disponibilitatea de a merge în detaliu, în măsura în care vor fi posibile soluții naționale, vi le vom prezenta. Această temă este de interes, cum am prezentat deocamdată, județean și local. Dar ca problemă administrativă, sperăm să avem și un suport național”, a intervenit Emil Boc. 

Raluca Turcan s-a aflat într-o vizită oficială în Cluj-Napoca. Duminică, ministrul Culturii a participat la spectacolul de operă „La Fanciulla del West” de Giacomo Puccini, în regia lui Rareș Trifan, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca. 

La mijlocul lunii septembrie, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a fost somat să predea moștenitorilor două treimi din Palatul Bánffy din centrul Clujului, în urma unei decizii a instanței de judecată. 

Recent, Fundația Doina Cornea a lansat o petiție prin care solicită autorăților centrale și locale să intervină prin mecanisme legale pentru salvarea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI: 
Autoritățile, somate să intervină de urgență pentru salvarea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. „Statul român are posibilitatea să decidă o expropriere în interes public”.

Deocamdată, potrivit deciziei definitive a instanței, Consiliul Județean va fi nevoit să achite o chirie de circa 8.000 de euro pentru spațiile revendicate de proprietari. 

Consiliul Județean Cluj, în a cărui subordine se află Muzeul de Artă din Cluj, a anunțat că ia în calcul o serie de măsuri, printre care exercitarea dreptului de preempțiune sau exproprierea pentru cauză de utilitate publică.

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, înfiinţat în anul 1951, a avut la bază fondul Muzeului Ardelean, dar şi pinacoteca donată de către colecţionarul de artă Virgil Cioflec Universităţii Clujene. Din anul 1956 Muzeul de Artă a funcţionat neîntrerupt în palatul Bánffy, fostă reşedinţă a Guvernatorului Transilvaniei.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Teatrul Național din Cluj va intra într-un amplu proces de modernizare. Raluca Turcan, mesaj de la Cluj: „Aceste investiții sunt prioritate zero”.

Consiliul Județean, nevoit să plătească chirie de 8.000 de euro/lună pentru spațiile Muzeului de Artă. „Ne vom exercita dreptul de preempțiune”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter