Artă & Cultură

Teatrul Național din Cluj va intra într-un amplu proces de modernizare. Raluca Turcan, mesaj de la Cluj: „Aceste investiții sunt prioritate zero”.

Proiectele culturale ale Clujului vor fi susținute prin investiții de zeci de milioane de euro, potrivit ministrului Culturii, Raluca Turcan.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, mesaj de la Cluj despre susținerea proiectelor culturale ale Clujului/Foto: monitorulcj.ro Ministrul Culturii, Raluca Turcan, mesaj de la Cluj despre susținerea proiectelor culturale ale Clujului/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Ministrul Culturii, Raluca Turcan, se află luni la Cluj-Napoca, unde participă la vernisajul Lapidariului Medieval și Premodern din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. 

 


Alături de ministrul Raluca Turcan a fost prezent și europarlamentarul clujean Daniel Buda, care a participat la conferința de presă susținută la sediul Primăriei Cluj-Napoca.  

Proiectele culturale ale Clujului

„Cultura este unul dintre avantajele competitive pe care le are Clujul”, a declarat Emil Boc. 


În 10 ani, creșterea financiară pentru susținerea culturii din Cluj a crescut cu peste 500%.

Primarul Emil Boc a amintit de proiectele ce marchează memoria taragotistului Dumitru Fărcaș, precum dezvelirea bustului dedicat și redenumirea străzii unde a locuit maestrul Dumitru Fărcaș


Festivalul Dumitru Fărcaș beneficiază de o susținere de 300.000 de lei din partea administrației locale, dar este susținut și de ministerul Culturii, potrivit edilului Emil Boc. 

CITEȘTE ȘI: 
Anul 2024, dedicat eroului Avram Iancu. „Crăișorul Munților” va avea un Centru memorial la Cluj

De asemenea, în 2024, administrația locală va concretiza proiectul muzeului dedicat lui Avram Iancu, prin deschiderea centrului memorial în zona străzii ce poartă numele Crăișorului munților Avram Iancu. 


Modernizarea Teatrului Național din Cluj-Napoca

Raluca Turcan s-a referit la proiectele culturale susținute de Guvern.

„Mă aflu la Cluj pentru că aici, investițiile, dezvoltarea economică și dezvoltarea peisajului cultural merg mână în mână. Mi se pare firesc, în calitate de ministru al Culturii, să valorificăm modalitățile prin care putem susține sectorul cultural din Cluj. 

Astăzi, din punctul de vedere a susținerii proiectelor culturale, pot anunța că a fost publicat în sistemul electronic de licitații publice SEAP, studiul pentru restaurarea și renovarea Teatrului Național din Cluj-Napoca. 

Vom investi 20 de milioane de euro net, o investiție semnificativă și mult așteptată. Urmează licitația pentru proiect tehnic și studiul de execuție, motiv pentru care am solicitat eficientizarea proiectului, astfel încât investiția să devină posibilă în cel mai scurt timp posibil. Mă bucur că în calitate de ministru al Culturii am reușit să sprijin orașul printr-o investiție de peste 2 milioane de lei. Prin PNRR sunt în desfășurare 8 proiecte, în valoare de peste 200.000 de euro”, a declarat Raluca Turcan. 

Bugetul pentru susținerea proiectelor culturale a fost reechilibrat, iar ordonanța de reducere a cheltuielilor nu va afecta activitatea culturală, a susținut Turcan. 

„Astăzi voi discuta cu managerii instituțiilor de cultură, pentru a clarifica aspectele rezultate ale ordonanței, unde ministerul este partenerul acestor instituții. Dacă va fi nevoie, vom aplica un memorandum pentru eficientizarea proiectelor culturale. Pentru mine, aceste investiții sunt prioritate zero”, a declarat ministrul Culturii Raluca Turcan. 

Aceasta s-a referit și la facilitarea accesului la cultură. De asemenea, nivelul de salarizare al angajaților din sectorul cultural se va regăsi în Legea salarizării, a mai dat asigurări Raluca Turcan. 

De asemenea, ministrul Raluca Turcan urmează efectuează o vizită la Teatrul Național din Cluj-Napoca, precum și la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

S-a decis! O stradă din Cluj-Napoca va purta numele maestrului Dumitru Fărcaș

Românii nu se mai duc la teatru! Participarea la spectacole și vizionarea de filme la cinematograf, în scădere

Ultimele Stiri
abonare newsletter