Politică

Legea pensiilor speciale, declarată parțial neconstituțională și retrimisă în Parlament! CCR apără pensiile magistraților

Legea pensiilor speciale a fost retrimisă în Parlament de Curtea Constituțională a României. CCR susține că unele articole (care vizează pensiile magistraților) sunt neconstituționale.

Pensiile speciale ale magistraților, apărate de CCR / Foto: Curtea de Apel Cluj Pensiile speciale ale magistraților, apărate de CCR / Foto: Curtea de Apel Cluj

 


Curtea Constituţională a României a decis miercuri să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale. Potrivit agerpres.ro, decizia a fost anunţată de preşedintele CCR, Marian Enache. El a afirmat că legea este constituţională în ansamblul său, dar există şi aspecte de neconstituţionalitate.


 

„Curtea, într-un cvorum de opt judecători, fiind absent motivat un judecător, a decis că Legea pensiilor de serviciu este constituţională în ansamblul său, dar Curtea a constatat neconstituţionalitatea unor critici intrinseci privind unele dispoziţii ale legii. (...) Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţie”, a declarat Enache.


Legea pensiilor speciale este văzută de CCR ca parțial neconstituțională. Dispozițiile referitoare la pensiile polițiștilor, militarilor, diplomaților au fost constituționale, însă, în cazul magistraților au fost articole declarate neconstituționale.

CCR apără pensiile magistraților

Ulterior, CCR a precizat într-un un comunicat de presă că a fost admisă sesizarea de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Curtea constatând că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.I - IV, art. XIII alin.(5) şi (6) şi art. XV din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum şi anexele nr.1-3 la aceasta, care vizează magistrații.


Articolul 1 din Legea pensiilor speciale privind magistrații / Foto: proiect de lege - Camera Deputaților

CITEȘTE ȘI: 
Legea pensiilor speciale, adoptată. Nu va desființa pensiile, iar unele modificări se finalizează abia peste 20 de ani


 

În afară de articolele care vizează magistrații, Curtea Constituţională, în raport cu criticile de neconstituţionalitate extrinsecă formulate, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este constituţională legea privind pensiile speciale.


„În esenţă, Curtea a constatat că diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei, precum şi omisiunea reglementării unor dispoziţii tranzitorii efective în privinţa creşterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcţie, şi, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu afectează componenta funcţională/instituţională a principiului independenţei justiţiei în substanţa sa. De asemenea, se încalcă exigenţele de calitate a legii prin lipsa unor reglementări tranzitorii clare, precise şi previzibile cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu şi la eliminarea creşterii cu 1% a valorii de 80%, care se aplică asupra bazei calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depăşeşte vechimea standard de 25 de ani. Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare”, a explicat CCR.

CITEȘTE ȘI: 
Cristi Danileț, despre greva magistraților pentru pensii speciale: „Adevărata presiune s-ar putea pune nu prin oprirea activității, ci prin grăbirea proceselor”
Perioadă de „tranziție” de cinci ani pentru pensionarii speciali, timp în care se pot pensiona în condiții similare cu cele de acum

 

„Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce o astfel de impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigenţelor de calitate a legii. Curtea a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator, pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu”, a mai indicat Curtea Constituţională.


Sesizare de neconstituționalitate

Pe 29 iunie, ÎCCJ a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea care vizează pensiile speciale prin schimbarea unor acte normative, dar şi referitor la actul normativ privind creşterea vârstei de pensionare.

Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic.

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Conform acestei legi, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%. 

CITEȘTE ȘI:
Eliminarea pensiilor speciale. Emil Boc: „În sfârșit, România a reușit normalitatea, adică ceea ce am făcut eu în 2010”


 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

În ultimele cinci luni, pensia medie a magistraților a crescut cu 222 de lei. A pensionarilor obișnuiți, cu doi lei. Numărul magistraților pensionați a crescut exploziv

EXCLUSIV. Lista pensionarilor de LUX din Cluj. Cea mai mare pensie depășește 20.000 de lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter