Actualitate

Cristi Danileț, despre greva magistraților pentru pensii speciale: „Adevărata presiune s-ar putea pune nu prin oprirea activității, ci prin grăbirea proceselor”

Suspendarea activității de către magistrați, ca protest față de modificările legislative a pensiilor speciale, reprezintă o abordare contraproductivă, potrivit judecătorului clujean Cristi Danileț.

Judecătorul Cristi Danileț, reacție la protestul magistraților/Foto: Cristi Danileț Facebook.com Judecătorul Cristi Danileț, reacție la protestul magistraților/Foto: Cristi Danileț Facebook.com

 

 


Magistrații Curții de Apel Cluj protestează, prin suspendarea activității, situație în care activitatea insanței va fi perturbată. Miza protestului din justiție vizează modificările legislative ce ar putea afecta pensiile de serviciu, așa-numite pensii speciale, ale magistraților. 

 


Judecătorul Cristi Danileț semnalează că măsura adoptată de magistrați nu reprezintă o soluție eficace de a pune presiune pe guvernanți. 

CITEȘTE ȘI: 

În ultimele cinci luni, pensia medie a magistraților a crescut cu 222 de lei. A pensionarilor obișnuiți, cu doi lei. Numărul magistraților pensionați a crescut exploziv

Potrivit magistratului clujean, doar „grăbirea proceselor” ar reprezenta o abordare de lucru eficientă, prin care justiția din România ar avea de câștigat.


„Pentru implicarea mea la protestele magistraților din anii 2018-2019 am fost anchetat în patru acțiuni disciplinare. Așa că acum nu voi comenta subiectul salariilor și pensiilor magistraților.

Spun doar atât: adevărata presiune s-ar putea pune nu prin amânarea dosarelor sau oprirea activității, ci prin grăbirea proceselor”, a notat judecătorul Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook. 


De curând, magistratul clujean a revenit la serviciu, după ce un an și șase luni a fost forțat să ia o „pauză” din cauza proceselor deschise pe numele său, câștigate în final de Danileț.

CSM: Reformarea sistemului de pensii „lezează fundamental independența justiției”

Mai multe instanţe şi parchete din ţară, printre care și Curtea de Apel Cluj, au hotărât suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii, ca urmare a modificărilor ce ar urma să fie aduse legii privind pensia de serviciu a magistraţilor.


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reacționat, marți, prin intermediul unei informări publice potrivit căreia susţine necondiţionat poziţiile exprimate în adunările generale din unele instanţe şi parchete, în sensul că situaţia privind modificarea legii pensiilor de serviciu „este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor”, arată CSM

„Având în vedere iminenta modificare şi completare a unor acte normative în domeniul sistemului public de pensii, Consiliul Superior al Magistraturii înţelege nevoia de reformare a sistemului de pensii. Consiliul ia act şi susţine necondiţionat poziţia exprimată de magistraţi în adunările generale convocate marţi, în sensul că această situaţie este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie”, se arată în comunicatul CSM.

În ultimele cinci luni, pensia medie a magistraților a crescut cu 222 de lei, în timp ce cea a pensionarilor obișnuiți, cu doi lei. În acest interval de timp, numărul magistraților cu pensie specială a crescut cu 390. Numărul pensionarilor obișnuiți a scăzut cu 4.707, arată date obținute de DeFapt.ro. 

Zeci de magistrați s-au pensionat, din toamna anului trecut și până în prezent, în contextul dezbaterilor din spaţiul public privind desfiinţarea pensiilor speciale, de care beneficiază şi magistraţii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Magistrații clujeni, în grevă pentru pensii. Cum va fi perturbată activitatea instanțelor?

Judecătorul clujean Cristi Danileț s-a întors la serviciu, după un an și 6 luni de pauză forțată! „Am revenit unde mi-e locul”

În ultimele cinci luni, pensia medie a magistraților a crescut cu 222 de lei. A pensionarilor obișnuiți, cu doi lei. Numărul magistraților pensionați a crescut exploziv

abonare newsletter