Actualitate

Legea pensiilor speciale, atacată de magistrați la CCR

Înalta Curte de Casație și Justiție atacă la CCR legea pensiilor speciale, precum și legea prin care este interzis cumulul pensiei cu salariul.

Înalta Curte de Casație și Justiție sesizează CCR în privința legii pensiilor speciale/Foto: Înalta Curte de Casație și Justieție Facebook.com Înalta Curte de Casație și Justiție sesizează CCR în privința legii pensiilor speciale/Foto: Înalta Curte de Casație și Justieție Facebook.com

 

 


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, joi, sesizarea Curţii Constituţionale a României în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, dar şi referitor la actul normativ privind creşterea vârstei de pensionare.

 


La începutul acestei săptămâni, Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, proiectul legii pensiilor speciale. În cadrul procedurii au fost înregistrate 209 voturi „pentru”, 27 „împotrivă” şi 17 abţineri.

Proiectul legislativ adoptat vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.


Actul normativ se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic.

Magistrații de la mai multe instanțe, inclusiv Curtea de Apel Cluj, au decis suspendarea activității, începând de miercuri, 21 iunie 2023, nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu, fiind judecate doar cauzele urgente.


CITEȘTE ȘI:
Legea pensiilor speciale, adoptată. Nu va desființa pensiile, iar unele modificări se finalizează abia peste 20 de ani

Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată, eşalonată, la pensii pe bază de contributivitate până în 2043.

Printre cele adoptate, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. De asemenea, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Legea pentru eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată de Parlament. Diana Șoșoacă, scandal în timpul dezbaterii

Perioadă de „tranziție” de cinci ani pentru pensionarii speciali, timp în care se pot pensiona în condiții similare cu cele de acum

CSM vrea o etapizare a creșterii vârstei de pensionare pentru magistrați, dar susține reglementarea unui nivel maxim al pensiei, care să nu depășească salariul în plată

Magistrații clujeni, în grevă pentru pensii. Cum va fi perturbată activitatea instanțelor?

Ultimele Stiri
abonare newsletter