Politică

Nicolae Ciucă își va depune mandatul de premier, în urma rotației guvernamentale

Premierul Nicolae Ciucă urmează să demisioneze, luni, potrivit protocolului agreat de Coaliția de guvernare.

Nicolae Ciucă urmează să-și depună mandatul de premier/Foto: Nicolae Ciucă Facebook.com Nicolae Ciucă urmează să-și depună mandatul de premier/Foto: Nicolae Ciucă Facebook.com

 

 


Potrivit angajamentului inițial asumat de liderii Coaliției de guvernare, rotația guvernamentală trebuia să fie realizată la finalul lunii trecute. Greva din educație a amânat schimbarea de pe scena politică, context în care Nicolae Ciucă a continuat să coordoneze activitatea Executivului. 

Suspendarea grevei din educație, luni, 12 iunie 2023, precum și adoptarea prin ordonanțe de urgență a majorărilor salariale din învățământ apropie momentul rotației guvernamentale în urma căreia premierul Nicolae Ciucă urmează să își depună mandatul și să înainteze demisia preșdintelui Klaus Iohannis. 


În urma acestui pas, liderul PSD Marcel Ciolacu ar urma să fie desemnat prim-ministru.

UDMR nu renunță la ministerul Dezvoltării

Ajunsă într-un moment decisiv, roatația guvernamentală este marcată de dezbateri interne aprinse în condițiile în care UDMR nu vrea să renunțe la ministerul Dezvoltării


Kelemen Hunor a confirmat, luni, intenția Uniunii de a părăsi Coaliția de guvernare dacă formațiunea pe care o reprezintă nu va păstra ministerul Dezvoltării. 

„Sunt convins că este în interesul partenerilor noștri și al societății ca PSD, PNL și UDMR să continue să guverneze împreună.


Partenerii noștri cunosc intențiile noastre: prima opțiune pentru noi este respectarea protocolului, deoarece cuvântul dat, actul semnat ne obligă; totodată fără Ministerul Dezvoltării nu putem continua.

Nu ne-am ridicat de la masa negocierilor și nici nu ne vom ridica, deoarece UDMR și-a asumat responsabilitatea guvernării până în anul 2024.


Din momentul în care președintele țării îl va desemna pe Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru, va fi responsabilitatea domniei sale să formeze un Guvern. După desemnare, așteptăm propunerea premierului Ciolacu privind structura coaliției de guvernare”, a notat vicepremierul Kelemen Hunor pe pagina sa de Facebook

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Se întâmplă rotativa! Nicolae Ciucă îşi va depune demisia luni. Urmează Guvernul Ciolacu!

UDMR amenință cu ieșirea de la guvernare dacă PNL preia ministerul Mediului. Csoma Botond: „Nu putem să fim de acord”

Majorarea salariilor din învățământ, aprobată prin ordonanță de urgență. Venit net de 4.600 de lei pentru debutanți, din 2024. Impact bugetar de peste 2 miliarde de lei

ULTIMA ORĂ Greva din educație a fost suspendată

abonare newsletter