Educație

Catalogul electronic, un proiect amânat ani de zile, va deveni obligatoriu în școli. Când ar putea deveni operațional.

Situația școlară a elevilor și preșcolarilor va fi gestionată prin intermediul catalogului electronic, un proiect amânat timp de cinci ani de zile de ministerul Educației.

Catalog școlar electronic, obligatoriu în școli/Foto: Ministerul Educației-România Facebook.com Catalog școlar electronic, obligatoriu în școli/Foto: Ministerul Educației-România Facebook.com

 

 


Catalogul electronic școlar urmează să fie implementat în toate unitățile de învățământ preuniversitar printr-un sistem unic valabil la nivel național.

 


Potrivit proiectului lansat în consultare publică de ministerul Edcuației, catalogul electronic va fi aplicat în școlile din România în termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a ordinului de ministru. 

„Catalogul electronic este sistemul informatic integrat care gestionează situația școlară a preșcolarilor și elevilor prin înregistrarea absențelor, notelor, mediilor, cu generare de rapoarte și statistici relevante la nivel de clasă, unitate de învățământ, județ și sistem național de învățământ preuniversitar, precum și alte date legate de parcursul educațional și procesele administrative aferente acestuia”, potrivit ordinului de ministru pus în consultare publică de ministerul Educației


Catalogul electronic urmează să asigure comunicarea dintre personalul unității de învățământ și părinții/reprezentanții legali ai beneficiarilor, adică ai elevilor. Catalogul electronic este accesibil online prin intermediul unei platforme securizate, care permite accesul utilizatorilor autorizați prin intermediul internetului.

Proiectul de digitalizare a datelor, amânat ani de zile 

Proiectul digitalizării datelor prin intermediul dezvoltării catalogului electronic funcționează în prezent doar în unele școli din România, prin intermediul unui program pilot care se derulează din anul școlar 2021-2022. Aplicarea la nivel national a acestui sistem a fost amânată vreme de cinci ani de zile, situație în care unitățile de învățământ preuniversitar au achiziționat programe de catalog electronic până la generalizarea proiectului de către ministerul de profil. 


În cazul școlilor care au deja un catalog electronic propriu, nu va fi necesar să renunțe la acesta. Va fi asigurată interoperabilitatea acestuia cu catalogul electronic la nivel național. Generalizarea sistemului de stocare electronică a datelor referitoare la notele și absențele elevilor a devenit obligatorie în urma adoptării, anul trecut, a Legii învățământului preuniversitar.

Datele din catalogul electronic vor fi interoperabile cu Sistemul Integrat de Management al Școlarității (SIMS) și cu Registrul Matricol Unic/Registrul Unic Național Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii. Astfel, noul sistem informatic va permite accesul elevilor și părinților la datele din catalog.


Conform proiectului publicat în consultare publică de ministerul Educației, catalogul electronic este „dezvoltat în termen de maximum 24 de luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin”. Catalogul electronic va fi „operațional la nivelul întregului sistem de învățământ, în termen de maximum 3 luni de la încheierea dezvoltării catalogului electronic, la nivel național.

Cel mai probabil, sistemul informatic va fi functional din anul școlar 2026-2027. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Salarizarea profesorilor în funcţie de performanţă, greu de aplicat. Ministrul Educației: „Nu este simplu, nu se poate face peste noapte”.

Sindicatele din învățământ resping introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al părinților. „Reprezintă un atac la drepturile fundamentale”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter